Obamův panel odborníků, zkoumající americké špehování občanů:

Odeberte NSA právo shromažďovat telefonní data

19. 12. 2013

čas čtení 2 minuty
  • Analýza navrhuje hlubší dohled nad špehováním zahraničních politiků
  • Vládě "je nutno zakázat, aby podvracela šifrování internetu"
  • 300 stránková zpráva obsahuje 46 doporučení
  • Americké Národní bezpečnostní agentuře (NSA) musí být zakázáno, aby se snažila ochromit zabezpečení soukromí informací na internetu a je nutno jí odebrat pravomoci, aby shromažďovala masové množství informací o telefonátech občanů. To doporučil ve středu odborný panel Bílého domu. Třistastránková zpráva, vypracovaná pro prezidenta Obamu, obsahuje 46 doporučení, včetně doporučení, že svolení ke špehování zahraničních politiků musí přicházet z vyšších míst v USA než doposud.

    Americký federální soudce tento týden rozhodl, že shromažďování masivních objemů dat, jehož se dopouští NSA a které poprvé odhalil deník Guardian letos v červnu, je zřejmě porušením americké ústavy. Soudce sbírání těchto dat označil za "téměř orwellovské",

    Bílý dům zveřejnil svou třistastránkovou analýzu předčasně, poté, co se tento týden Obama setkal s představiteli amerických telekomunikačních společností. Firmy varovaly, že pokud nezíská veřejnost znovu důvěru v soukromí elektronických komunikací, poškodí to americké hospodářství.

    Zpráva panelu Bílého domu argumentuje, že NSA by měla přijít o pravomoci shromažďovat masivní množství telefonních dat, ale že by je měly shromažďovat samotné telefonní společnosti a NSA by k nim měla získat přístup podle svých potřeb. To zřejmě rozhněvá americké výzvědné služby, ale také telekomunikační společnosti, které varovaly, že takový plán je nerealizovatelný a nepraktický.

    Navzdory skandálu například s odposloucháváním mobilního telefonu Angely Merkelové však Obamova zpráva navrhuje pouze minimální reformu špehování v zahraničí.

    Zpráva také doporučuje, aby se americká vláda nepokoušela podvracet šifrování a bezpečnost internetu včleňováním "zadních vrátek" do šifrovacích programů.

    Electronic Frontier Foundation, která žaluje Obamovu vládu za masivní špehování občanů, je zklamána, že z Obamovy zprávy v podstatě vyplývá, že se bude hromadně špehovat i nadále.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    0
    Vytisknout
    8612

    Diskuse

    Obsah vydání | 20. 12. 2013