Za romský problém je odpovědný stát

11. 1. 2014 / Radek Vrajik

čas čtení 2 minuty

Velmi často slýchám kritiku Romů při které dotyčný jedním dechem dodává, že proti "slušným Romům" nic ale vůbec nic nemá, píše Radek Vrajik. Já sám jsem toho názoru, že i ti "neslušní" Romové nemohou být nějak jednoznačně odsuzování, protože Romové jako celek jsou skutečně pod politickým tlakem a to má své následky.

Na druhé straně chápu vztek lidí, kteří se díky hlučným sousedům nemohou vyspat, nebo jim nějací asociálové zmlátí děti. A tady snad ani primárně nejde o to, k jakému etniku náleží.

Dokonce slyším velmi často i chválu Vietnamců. Že nikdy nepobírají dávky a velmi dlouho a usilovně pracují. U spousty Čechů to vyvolává respekt. Samozřejmě často i opak.

Podle mého názoru je za "romský problém" odpovědný stát, který není schopen zajistit normální občanské soužití a zajistit pořádek. A to preventivně a trvale, ne až posláním kordonů těžkooděnců, až vznikne krize. Problém začíná už ve škole, která díky pseudokorektnosti není často schopna zabránit terorizování ostatních asociálními žáky.

Dochází k tomu falešným vnímáním pojmů jako "liská práva" a "svoboda". Co je důležitější - újma způsobená tím, že jsou třídy sledovány kamerami nebo újma způsobená slabším šikanou v nestřežené chvíli, když to učitel nestačí pohlídat?

Pokud statisticky dochází častěji k těmto problémům právě ze strany Romů (vzhledem k jejich sociálnímu statusu se to dá pochopit), dochází k takovým chybným zobecněním zcela zákonitě. Emoce, jako většinou, převládnou nad rozumem. To se dá velmi dobře zneužít politiky a také se tak děje.

Obávám se proto, že se těmto excesům do budoucna nevyhneme a díky krizi se to bude zhoršovat. Dokazuje to i nový trend ve VB, kde je namířen proti přistěhovalcům z východní Evropy. Vcelku se tomu nedivím, zákonitě k tomu muselo dojít a to ze stejných příčin, jako v ČR.

Jak tedy donutit stát a politiky, aby tomu zabránili?

0
Vytisknout
13106

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2014