NESEHNUTÍ: Vývoz českých zbraní do Egypta porušuje embargo Evropské unie

20. 2. 2014

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva NESEHNUTÍ, 20. února 2014

Podle informací, které se objevily před několika dny v médiích, se Česká republika chystá vyvézt pistole a munici a dodat je egyptské policii. NESEHNUTÍ upozorňuje, že tak činí v rozporu se Stanoviskem rady Evropské unie požadujícím po členských státech EU zastavení vývozu zbraní do Egypta. Embargo vstoupilo v platnost 21. srpna 2013 po krvavých masakrech v Káhiře a dosud nebylo zrušeno.

Podle zpravodajského serveru e15.cz se Česká zbrojovka chystá vyvézt do Egypta 29 tisíc pistolí CZ 75 a další česká firma, Seller & Belliot, tam má vyvézt 10 milionů kusů munice ráže 9 mm.[1] Česká zbrojovka už minulý rok do této země vyvezla 50 tisíc pistolí a měla domluvenu zakázku na další. Dodávka zbraní však byla v srpnu roku 2013 přerušena poté, co při násilném zásahu egyptské policie 14. srpna zahynulo několik stovek účastníků protestů. Tyto události přinutily Evropskou unii přehodnotit svoji exportní politiku a vývoz zbraní do Egypta okamžitě zastavit.

Bod 8 Stanoviska rady Evropské unie k Egyptu ze dne 21. srpna konkrétně říká, že: "Členské státy se shodly na zrušení exportních licencí do Egypta na jakékoliv vybavení, které může být použito k vnitrostátní represi (...)".[2]

"Pistole a munice však k vnitrostátní represi můžou být zneužity velice snadno," říká Peter Tkáč z NESEHNUTÍ a dodává: "Jejich chystaný prodej egyptské policii by byl v rozporu s embargem Evropské unie. Je tedy nutné, aby Česká republika licenci k vývozu těchto zbraní zrušila."

Podle NESEHNUTÍ by mělo konat zejména Ministerstvo zahraničních věcí. Licence na jednotlivé vývozy zbraní uděluje Ministerstvo průmyslu a obchodu po kladném stanovisku dalších rezortů. A právě Ministerstvo zahraničních věcí je povinno při posuzování licencí zohledňovat stav lidských práv v zemích, které si zbraně objednaly, jakož i mezinárodní závazky a dohody.

Podle údajů Ministerstva průmyslu a obchodu patří Egypt mezi největší odběratele českých zbraní [3]; vývozy nijak výrazně nepoklesly ani po krvavých událostech tzv. arabského jara v roce 2011. Podle deníku Guardian je Česká republika dokonce jedním z největších dovozců munice do Egypta [4]. "Egypt dlouhodobě vyzbrojujeme, bez ohledu na to, kdo je tam momentálně u moci. Vyzbrojovali jsme Mubaraka, vyzbrojujeme nyní i jeho protivníky. Je zřejmé, že namísto proklamované bezpečnosti jde České republice především o obchod. Nutno dodat, že krvavý," komentuje vývoz českých zbraní do Egypta Peter Tkáč z NESEHNUTÍ.

Byla to právě egyptská policie, která dne 14. srpna 2013 zasáhla ostrou střelbou proti dvěma protestům v Káhiře. O život přišlo několik stovek lidí a podle organizace Human Rights Watch se jednalo o nejzávažnější případ hromadného nezákonného zabití v moderní historii Egypta [5]. Potlačování lidských práv však v Egyptě pokračuje a bylo odsouzeno mnoha světovými lidskoprávními organizacemi [6], [7].

Poznámky:

[1] ZDE

[2] Stanovisko Rady EU k Egyptu ze dne 21. 8. 2013: ZDE

[3] ZDE

[4] ZDE

[5] ZDE

[6] ZDE

[7] ZDE

0
Vytisknout
5883

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2014