Zdiskreditovat hnutí ANO půjde asi otázkami na témata vyžadující všeobecné vzdělání

25. 3. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Paní ministryně spravedlnosti Válková, nominovaná za hnutí ANO, se v rozhovoru pro Echo24.cz vyjádřila na otázku, co si myslí od odsunu německého obyvatelstva, takto:

"To nejhorší. Chápu, že to byla reakce na to, co se zase Čechům dělo předtím, ale ono se toho v protektorátu zas tolik nedělo."

To vyvolalo obrovskou bouři odporu, protože třeba vyhlazení Lidic a Ležáků nebo genocida Romů a židovského obyvatelstva nejsou nějaké prkotiny. Paní ministryně to potom v rozhovoru pro Radiožurnál vysvětlovala tím, že chtěla říci, že územím protektorátu nevedla fronta. Možná jí měl někdo včera vyzkoušet z historie a zeptat se jí, zda si vybavuje nějakou hroznou věc, která se za protektorátu stala. Možná by odpověděla, že to byl odsun sudetských Němců. V každém případě bych to nepřikládal její zlé vůli.

Ostatně šéf hnutí ANO, Andrej Babiš, na své tiskovce dal jasně najevo, že paní Válková není zcela schopná čelit lstivým a zločinným novinářům a odpovídat na tak záludné otázky, jako je ta, co si myslí o odsunu sudetských Němců. Hnutí ANO si vybírá jen odborníky, kteří prostě pořádně makají.

Velice schopný a vymakaný ministr financí nicméně působil poněkud rozhozeným dojmem a jeho vyhrožování a pokus o denunciaci lidí, spojených s Echo24.cz, téměř připomínaly útok bývalého ministra Kalouska na policii, když ta žádala vydání bývalé ministryně obrany paní Parkanové.

Projektu Echo24.cz, který se nadýmá tím, jak je zárukou novinářské nezávislosti, by měl vskutku odkrýt své finanční zdroje a být naprosto transparentní. Pokud to neudělá, bude asi každý mít podezření, že jde jen o souboj jedněch boháčů proti druhým pomocí mediální manipulace. Nicméně se zdá, že pro definitivní ztrapnění a znevěrohodnění hnutí ANO bude stačit pouze jednoduchá strategie: žádat ministry za toto hnutí o rozhovory na témata, vyžadující všeobecné vzdělání.

Rozhovor s paní ministryní Válkovou: ZDE

Vystoupení ministra financí Babiše k rozhovoru paní ministryně Válkové: ZDE

Reakce Echo24.cz na vyhrožování ministra financí: ZDE

0
Vytisknout
8195

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2014