Vzácný los evropský zachycen fotopastmi v Jižních Čechách a Severním Rakousku

21. 5. 2014

čas čtení 1 minuta
Tisková zpráva TRANS-LYNX Projektu

Los evropský, jeden z největších savců Evropy, vážící až 700 kg, může být běžným druhem ve Skandinávii, ale ve střední Evropě je extrémně vzácný. Nejjižnější populace losa evropského, která se vyskytuje právě na česko-rakouské hranici, je velmi malá a ohrožená. Navzdory tomu se v poslední době vědcům opakovaně podařilo potvrdit výskyt losa evropského v této oblasti, a to s využitím fotopastí původně instalovaných ke sledování rysa ostrovida.

"Losa se nám podařilo zaznamenat už dvakrát -- v březnu 2014 na pravém břehu Lipna a předtím v listopadu 2013 kousek od Kaplice" říká Lukáš Poledník z projektu Trans-Lynx. "Fotopasti jsme nainstalovali s cílem potvrdit zde výskyt rysa ostrovida. Vyfotil se ale los, což bylo pro nás příjemné překvapení. Je to vzácný druh, jeho zachycení fotopastmi je proto málo pravděpodobné".

Stejnou zkušenost mají i rakouští odborníci, provádějící monitoring rysa ostrovida. "Losa se nám podařilo nafotit v prosinci 2011 a dvakrát v říjnu 2013, vždy na česko-rakouské hranici nedaleko Lipna." říká Thomas Engleder z projektu Luchsprojekt Österreich Nordwest. "V severním Rakousku jsme také zaznamenali občasná pozorování losů, někdy dokonce i samic s mláďaty, zejména v oblastech Mühlviertel and Waldviertel. Losi zde migrují podél tradičních migračních koridorů vedoucích z Jižních Čech až k Dunaji.

Los také bývá občasně zaznamenáván v Bavorském lese.

"Výskyt losa na Šumavě a v jejím širším okolí je důkazem zachovalé, čisté přírody této oblasti. Doufejme, že se tu populace losa evropského zachová i do budoucna" uzavírá Thomas Engleder.

Tereza Mináriková

0
Vytisknout
9962

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2014