Pád malajského letadla: Pochybnosti trvají

18. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

V čtvrtek se na Ukrajině zřítil malajský letoun s 280 pasažéry a 15 členy osádky na palubě, který byl na cestě do Kuala Lumpuru. Předpokládá se, že stroj byl sestřelen.

Na místě havárie u vsi Grabovo, kterou kontrolují separatističtí povstalci, nejsou žádné známky, že by katastrofu někdo přežil. Let MH17 se v době, kdy byl ztracen rádiový kontakt, připravoval ke vstupu do ruského vzdušného prostoru. Trosky se nacházejí na ploše přibližně patnácti čtverečních kilometrů.

Ukrajinský prezident označil pád letadla za "teroristický čin", zatímco povstalci popřeli, že by stroj sestřelili.

Separatisté v posledních dnech v dané oblasti sestřelili dvě ukrajinská letadla.

Premiér "Doněcké lidové republiky" Alexandr Borodaj tvrdí, že by mohlo být vyjednáno několikadenní příměří, aby zástupci mezinárodního společenství mohli působit na místě havárie. Povstalci jsou na místě od počátku a brání vstupu ukrajinského záchranného týmu.

Hlavní aerolinky oznámily, že se nyní budou vyhýbat prostoru východní Ukrajiny.

Anton Heraščenko, poradce ukrajinského ministerstva vnitra, uvedl, že letoun se v době zásahu raketou nacházel ve výšce 10 000 metrů. BBC k tomu uvádí, že údaj není možno ověřit. (Jak ukrajinská, tak ruská pozemní kontrola musejí archivovat údaje o zničeném letounu, který sledovaly - pozn. KD.)

Ukrajinské ministerstvo obrany tvrdí, že v oblasti se nepohybovaly žádné stíhací letouny a nachází se mimo dosah pozemních systémů protivzdušné obrany ukrajinských ozbrojených sil. Ministr zahraničí Pavlo Klimkin sdělil BBC, že jeho vláda má údajně důkaz, že letadlo sestřelili proruští separatisté. Mezitím již Kyjev zveřejnil údajnou nahrávku telefonického rozhovoru mezi separatisty, která to má potvrzovat.

Podle představitele separatistů Alexandra Borodaje letadlo sestřelily vládní síly.

Agentura Interfax informuje, že separatisté údajně nalezli černou skříňku zničeného letadla. Tato informace však není ověřená.

Boeing 777-200ER na letu MH17 do Kuala Lumpuru s 280 pasažéry a 15 členy posádky na palubě odletěl ve čtvrtek z Amsterdamu v 10:15 světového času a kontakt s ním byl ztracen ve 14:15.

***

Komentátor BBC Jonathan Marcus ke zprávě dodává, že pokud se prokáže, že letoun sestřelili východoukrajinští separatisté, zvýší se tlak na evropské země, aby přiostřily sankce vůči Rusku. NATO trvá na tom, že Moskva dodává separatistům přes hranici stále více těžké výzbroje. USA v reakci na to zesilují sankce proti Rusku a Evropa "nedokázala následovat jejich vedení", uvádí Marcus. To se teď může podle něj změnit.

Britská vláda již vyzvala k mimořádnému jednání Rady bezpečnosti OSN, které by mělo diskutovat o krizi na Ukrajině a následcích havárie malajského letadla.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
14723

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2014