Vraždění a ničení po celé Gaze pokračuje

29. 7. 2014

čas čtení 5 minut



Moderátor Channel Four News Jon Snow: V úterý došlo v Gaze k nezuřivějšímu bombardování za celý třítýdenní konflikt. Desítky Palestinců byly usmrceny, jak izraelská armáda tvrdě ostřelovala na cíle po celé Gaze ze vzduchu, ze země i z moře. Vyřazena byla hlavní elektrárna v Gaze, a tak byla přerušena dodávka elektrického proudu do Gaza City. Postihlo to také vodárenskou strukturu, takže přestala téci pitná voda. Televizní studia organizace Hamas se taky staly terčem útoku. V přestřelkách s extremisty, kteří překročili hranice do Izraele, bylo usmrceno pět izraelských vojáků. Za okamžik budeme živě vysílat z Izraele. Ale nejprve k Paulu Masonovi v Gaze. Paule?

Paul Mason: Johne, pouhých pět kilometrů tímto směrem je fronta moderní války: tanky, bezpilotní letadla, dělostřelectvo, ostřelovači, vysoce motivovaní vojáci. Připraveni se navzájem usmrtit při nejbližší příležitosti.

Problém je, že tento svět je smísen se světem obchodů s domácími zvířaty, benzínových stanic, dětských školek, lidí vyhnaných ze svých domovů, kteří večeří na trávě, a když tyto oba světy smísíte, dostanete tohle: 1200 palestinských mrtvých a většina z nich byli civilisté. A na izraelské straně 53 mrtvých vojáků a 3 mrtvé civilisty. Dochází k masakrování prostě proto, že celá tato záležitost je stlačena do prostoru asi čtyř nebo pěti kilometrů naprosto zdevastované země.

Dnes došlo k pokusům o příměří. Došlo tak trochu k frašce. Organizace pro osvobození Palestiny oznámila příměří. Izraelská televize oznámila příměří. Není příměří.

Ale všechno toto je nutno vnímat v rámci toho, k čemu došlo v noci z pondělí na úterý. Šest nebo sedm hodin tady docházelo k neuvěřitelně intenzivnímu izraelskému bombardování. Upřímně řečeno, bylo to opravdu nesmírně děsivé. Byla to noc totálního ničení.

V noci z pondělí na úterý proměnil Izrael noční oblohu v zářivou oranžovou a rozšířil všude strach. Světlice osvětlily cíle, řízené rakety je zničily.

Toto bývala televizní stanice, spojená s Hamasem. V důsledku předběžného varování, nikdo tam nebyl usmrcen. Avšak jiní takové štěstí neměli.

Byly zasaženy příbytky. Oficiální palestinský počet mrtvých byl 45 a pravědpodobně stoupne. Míra ztraumatizování dětí v Gaze je nepředstavitelná.

Yousef Abu El Rish, ministerstvo zdravotnictví v Gaze: Celá rodina byla zasažena. Jejích 17 příslušníků bylo usmrceno.

Paul Mason: Toto zbylo z té televizní stanice. Majitelé příbytků pod tou televizí nyní bydlí v ruině.

Velkým problémem je, co zbylo z civilní infrastruktury, která už tak byla pod obrovským tlakem.

Vyřazena byla hlavní elektrárna v Gaze, její zásobník paliva byl zapálen střelbou z izraelského dělostřeleckého granátu. Požár hořel nekontrolovaně.

Tato elektrárna se stává terčem útoků v každé válce a pak to trvá dlouhé měsíce, než je opravena. K tomu je ale zapotřebí nejprve míru, a ten není k mání.

Izraelské dělostřelecké granáty směřují sem, do oblasti mezi válečnou zónou a Izraelem. Izraelské osady jsou dobře viditelné na kopci, ve vzdálenosti pouhých 2 kilometrů.

Jedeme do Zajtunu, jehož obyvatelé byli vyzváni Izraelem, aby odešli. Někteří odešli, jiní neodešli.

Paul Mason: Izraelci shodili letáky, v nichž se praví, že máte odsud odejít. Proč jste ještě tady?

Místní obyvatelé: Kam můžeme jít? Kde je v Gaze bezpečno?

Paul Mason: Právě jsme viděli, jak padesát metrů odtud vybuchl izraelský dělostřelecký granát. Zůstanete tady?

Místní obyvatelé: My tady zůstaneme. Včera večer se mnoho lidí odsud evakuovalo. Nenašli, kam by mohli jít. Takže ráno se museli vrátit domů.

Paul Mason: Tento muž už uprchl ze čtvrti Šedžaja.

Paul Mason: Myslíte si, že Palestinci mohou zvítězit proti takovéto míře vojenských akcí Izraele?

Palestinec: Samozřejmě, že zvítězíme. Samozřejmě. Budeme bojovat. Nezapomeneme a neodpustíme. Budeme bojovat, až zvítězíme.

Paul Mason: Ale hmotný tlak je zjevný. Tito lidé stojí frontu na chleba. Není ho dost. Je nedostatek vody. Potkali jsme tuto rodinu, jak obědvá na travnatém pásu uprostřed silnice. Žijí v rozbombardovaném domě.

Žena: Ne, není žádná naděje. Není tady možnost bezpečného života a přestěhovat se zpět k hranici.

Paul Mason: Izraelské tanky, které v současnosti žádnou hranici nerespektují, tvrdě střílely do Gazy. Izraelci v bojích přes noc ztratili deset mužů. Když si Palestinci uvědomili obrovský rozsah ničení v noci z pondělí na úterý, jejich hněv vzrostl. Při pohřbech vládly zuřivost a vzdor.

Krátký pokus Organizace pro osvobození Palestiny vyjednat příměří skoro nikdo nezaznamenal.

Lidé si začínají uvědomovat, že Gaza je naprosto zničená, a to nejen fyzicky.

Toto bylo do včerejšího večera palestinské ministerstvo financí. Tady na zemi ležela čísi žádost o zaměstnání. Od nynějška už nejen nemají pětipatrovou budovu, ale nemají ani možnost vybírat daně a investovat v Gaze. Vůbec Gaze vládnout. Zůstává tady jen vládní štít.

Hamas tomuto místu stále ještě vládne, ale jeho schopnost tu vládnout byla vážně oslabena.

0
Vytisknout
7621

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2014