Je nutno zlikvidovat 11 izraelských mýtů o Gaze, Hamasu a o válečných zločinech

29. 7. 2014

čas čtení 11 minut

Na člověka opravdu dělá velký dojem izraelský vládní propagandista, mluvčí premiéra Netanjahua Mark Regev, píše v americkém deníku The Huffington Post jeho politický ředitel Mehdi Hasan. Tito lidé jsou opravdu mistry propagandy. Vlastně, jak o víkendu odhalil britský deník Independent a jeho komentátor Patrick Cockburn, "učebnice, kterou používají, je profesionální, na podrobném výzkumu založená a tajná studie o tom, jak ovlivňovat média a veřejné mínění v Americe a v Evropě".

Řekněme to jasně: nejsem žádným fanouškem Hamasu, brutální a antisemitské organizace, kterou obviňují Amnesty International a další nevládní organizace z porušování lidských práv lidí v Gaze a z válečných zločinů proti lidu Izraele. Odpalovat rakety do civilních oblastí není ospravedlnitelné podle mezinárodního práva, i když je to prezentováno jako součást (legitimního) boje proti cizí vojenské okupaci.

Avšak v posledních dnech debatuji se stoupenci Izraele o jeho nejnovějším útoku na Gazu v rozhlase a na Twitteru a překvapilo mě nejen, jak obrovské množství naprosto nepodložených tvrzení tito stoupenci Izraele šíří a s jakým to činí sebevědomím, elegancí a propagandistickou disciplínou. Podle proizraelských aktivistů, podporujících izraelskou armádu, nese vinu za všechno Hamas.

To je, samozřejmě, naprostý nesmysl. Abych citoval zemřelého amerického senátora Daniela Patricka Moynihana: "Máte právo na svůj názor. Ale nemáte právo na svá vlastní fakta."

Takže, v Moynihanově duchu, zde je 11 dementi, plně založených na faktech, je to 11 dementi 11 hlavních mýtů, polopravd a vlastním zájmům aktivistů sloužících "argumentů", které neustále šíří různí izraelští mluvčí, jak ve vysílání médií i na sociálních sítích:

1) Pásmo Gaza není okupováno Izraelem

Boston Globe: "Izraelem vytvořené nárazníkové zóny nyní zahrnují téměř 14 procent veškerého území Gazy a téměř 48 procent veškeré orné půdy. Obdobně námořní nárazníkové zóny zahrnují 85 procent námořní oblasti přislíbené Palestincům prostřednictvím dohod z Osla. 20 námořních mílí bylo zredukováno na 3 námořní míle." Human Rights Watch: "Israel také dál kontroluje záznamy obyvatel Gazy mnoho let poté, co odtaamtud stáhl své pozemní jednotky a zrušil své tamější osady." B'Tselem, 2013: "Israel dál plně a exkluzivně ovládá letecký prostor nad Gazou i její teritoriální vody přesně tak, jako od dob okupace pásma Gazy v roce 1967."

2) Israel chce příměří, ale Hamas ne

Al Jazeera: "Meshaal uvedl, že Hamas si přeje, "aby agrese skončila zítra, dnes, dokonce i hned, v tuto minutu. Ale Izrael musí zrušit blokádu a poskytnout záruky a ne jen jako příslib pro příští vyjednávání". Dodal: "Nezavíráme dveře před žádným humanitárním příměřím, podpořeným programem skutečné humanitární pomoci." Jerusalem Post: "Jeden den poté, co Egypťany vyjednané příměří přijaté Izraelem, ale odmítnuté Hamasem, se rozložilo, tato teroristická organizace navrhla ukončení vojenských akcí na dobu 10 let, pokud by její podmínky Izrael přijal, informoval ve středu druhý televizní okruh. Podmínky Hamasu byly propuštění znovu zatčených palestinských vězňů, kteří byli propuštěni v rámci shalitské dohody, otevření přechodů mezi Gazou a Izraelem, aby mohli volně procházet občané i zboží a mezinárodní dohled nad přístavem v Gaze na místo nynější izraelské blokády." BBC: "Bezpečnostní kabinet Izraele odmítl týdenní příměří v Gaze, které navrhl americký ministr zahraničí John Kerry, a to 'totálně a kompletně'".

3) Izrael, na rozdíl od Hamasu, se úmyslně nezaměřuje na civilisty

The Guardian: "Právě v této chvíli zasáhl izraelský dělostřelecký granát pláž, ti, kdo stříleli, zřejmě upravili mušku a zaměřili se na utíkající osoby, které přežily. Jak ten granát vybuchl, novináři, stojící na terase křičeli: 'Jsou to jenom děti'." Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillay: "Celá řada incidentů a vysoký počet mrtvých civilistů zpochybňují izraelské tvrzení, že Izrael přijímá všechna nutná opatření na ochranu civilních životů." United Nations Fact Finding Mission on the Gaza Conflict, 2009: "Taktika, kterou používá izraelská armáda při ofenzívě v Gaze, je stejná jako předchozí praxe, použitá v poslední době nejnověji při válce v Libanonu r. 2006. Vznikl tedy pojem známý jako dahijská doktrína. Jde o používání nepřiměřeně velké síly a rozsáhlého ničení civilního majetku a infrastruktury a působení utrpení civilnímu obyvatelstvu. Naše mise dospěla na základě zkoumání faktů na místě, že přesně tento přístup je používán v praxi."

4) Jen Hamas je vinen válečnými zločiny, ne Izrael

Human Rights Watch: "Izraelské jednotky zřejmě také vědomě nebo neodpovědně útočí na lidi, kteří jsou jasně civilisté, jako mladí chlapci, a civilní struktury včetně nemocnice. Je to porušování zákonů války, které naznačují páchání válečných zločinů." Amnesty International: "Úmyslně útočit na civilní příbytek je válečný zločin a rozsáhlé ničení civilních příbytků, v některých případech s kompletními rodinami uvnitř, naznačuje znepokojující vzorec opakovaného porušování zákonů války."

5) Hamas používá civilisty v Gaze jako 'lidské štíty'

Jeremy Bowen, editor BBC na Blízkém východě: "Neviděl jsem žádné důkazy během týdne, kdy jsem pobýval v Gaze, které by potvrzovaly obviňování Izraele, že Hamas používá Palestince jako lidské štíty." The Guardian: "Za poslední týden list Guardian viděl velký počet lidí prchajících z mnoha čtvrtí a žádné důkazy, že by je Hamas nutil zůstat." The Independent: "Někteří lidé v Gaze přiznali, že se bojí kritizovat Hamas, ale nikdo nesvědčil o tom, že by je Hamas nutil zůstávat na nebezpečných místech anebo že by jich Hamas používal jako neochotných lidských štítů." Reuters, 2013: "Organizace OSN pro lidská práva obvinila izraelskou armádu, že ve čtvrtek špatně zacházela s palestinskými dětmi. Mučila zadržované děti a jiné používala jako lidské štíty."

6) Tento současný konflikt v Gaze začal odpalováním raket Hamasu dne 30. června 2014

Times of Israel: "Operativci Hamasu odpálili v pondělí ráno velké množství raket do Izraele. Bylo to poprvé za mnoho let, co tato islamistická organizace přímo zaútočila na židovský stát, podle činitelů izraelského ministerstva obrany. Zdroje z bezpečnostních kruhů, které hovořily pod podmínkou anonymity, dospěly k závěru, že Hamas pravděpodobně zahájil vlnu raketových útoků v reakci na izraelský letecký úder, k němuž došlo o několik hodin předtím a který usmrtil jednoho člověka a tři další osoby zranil. Hamas neodpaloval rakety do Izraele od doby, kdy v listopadu 2012 skončila operace Obranný sloup." The Nation: "Během deseti dnů operace Bratrův hlídač na Západním břehu Jodránu (před začátkem konfliktu v Gaze) zatkl Izrael přibližně 800 Palestinců bez obvinění a bez soudu, usmrtil devět civilistů a provedl razie do téměř 1300 obytných, komerčních a veřejných budov. Jeho vojenské operace se zaměřily na členy Hamasu, propuštěné během výměny za vězně Gilata Shalita v roce 2011."

7) Hamas nikdy nepřestal odpalovat rakety do Izraele

Jewish Daily Forward: "Hamas neodpálil do Izraele jedinou raketu od konfliktu v Gaze r. 2012 a většinou potlačoval střelbu od menších džihadistických skupin. Odpalování raket, jichž bylo v roce 2007 průměrně 240 měsíičně, v roce 2013 pokleslo na pět měsíčně." International Crisis Group: "Méně raket bylo odpáleno z Gazy r. 2013 než v jakémkoliv jiném roce od roku 2001, a většina raket, které byly odpáleny mezi příměřím z listopadu 2012 a současnou krizí, odpálily jiné organizace než Hamas. Izraelský bezpečnostní establishment svědčil o tom, že Hamas záměrně vytvořil novou agresivní policii, která zabraňovala odpalování raket."

8) Hamas vyprovokoval Izrael unesením a zabitím tří izraelských teenagerů

Jewish Daily Forward: "Izraelská vláda věděla téměř od začátku, že jsou ti chlapci mrtví. Udržovala fikci, že je najde naživu, jako záminku k tomu, aby mohla zlikvidovat operace Hamasu na Západním břehu. A to nebyla jediná lež. Bylo jasné od začátku, že únosci chlapců nejednají na základě rozkazů vedení Hamasu v Gaze či v Damašku. Pobočka Hamasu v Hebronu - což je spíš zločinecká rodina než tajná organizace - má historii jednání bez vědomí vedoucích činitelů Hamasu, někdy proti jejich zájmům." BBC korespondent Jon Donnison: "Izraelský policista Mickey Rosenfeld mi sdělil, že 3 izraelské teenagery zabila osamělá buňka, spojená s Hamasem, ale která nefunguje pod jeho vedením. Je to v rozporu s tvrzeními Netanjahuovy vlády."

9) Za humanitární krizi v pásmu Gaza může vláda Hamasu, nikoliv blokáda Izraele

Depeše z amerického ministerstva zahraničí: "Izraelští činitelé potvrdili činitelům velvyslanectví při mnoha příležitostech, že mají v úmyslu udržovat fungování ekonomiky v Gaze na nejnižší možné úrovni, jen aby nedošlo k humanitární krizi. Izraelští činitelé potvrdili, že mají v úmyslu udržovat ekonomiku v Gaze na hranici kolapsu, ale nikdy ten kolaps nepřivodit." The Guardian: "Izraaelská armáda přesně vypočítala, kolik kalorií potřebuje obyvatel Gazy denně, aby nedošlo během blokády palestinského území v letech 2007 - 2010 k jejich podvýživě. Vyplynulo to z dokumentů, které bylo podle soudního příkazu nuceno zveřejnit izraelské ministerstvo obrany. Izraelská aktivistická organizace Giša dlouho u soudu bojovala, aby byl tento dokument zveřejněn. Její členové poukazují na to, že Izrael vypočítal kalorickou potřebu obyvatel Gazy, aby mohl omezit množství potravin, jehož dovoz do Gazy povoluje."

10) Izraelská vláda, na rozdíl od Hamasu, si přeje vznik dvou států

Times of Israel: "[Netanyahu] dal jasně najevo, že nikdy nepřijme existenci plně suverénního palestinského státu na Západním břehu. V současném konfliktu vysvětlil: Myslím, že izraelský lid chápe to, co vždycky říkám: že se nikdy za žádné situace nemůžeme vzdát bezpečnostní kontroly situace západně od řeky Jordán.'"

11) Všichni seriozní analytikové souhlasí, že to byl Hamas a nikoliv Izrael, kdo zahájil tento současný konflikt

Nathan Thrall, čelný odborník na Blízký východ u International Crisis Group, napsal v New York Times: "Současná eskalace v Gaze je přímým důsledkem rozhodnutí Izraele a Západu zablokovat realizaci palestinské dohody o smíření z dubna 2014." Henry Siegman, bývalý celostátní ředitel, American Jewish Congress, píše pro Politico: "Izraelský útok proti Gaze nebyl vyvolán raketami Hamasu zaměřenými proti Izraeli, ale rozhodnutím Izraele rozbít vládu palestinské jednoty, která byla utvořena začátkem června, i když tato vláda přislíbila splnit všechny podmínky, uvalené na ni mezinárodním společenstvím za uznání její legitimity."

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
24026

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2014