Izraelská armáda usmrtila 100 osob v městě Rafah

2. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Boje v Gaze ještě více zintenzivnily. Izraelské jednotky provádějí ofenzívu kolem měst Khan Younis a Rafah na jihu Gazy. Zřejmě se snaží zabránit Hamasu v přesunutí vojáka, o němž se uvádí, že byl zajat.

V městě Rafah, kde měl být izraelský voják Hadar Goldin zajat, způsobilo izraelské bombardování těžké civilní ztráty. Izraelská vojska se dále střetávají s bojovníky z Hamasu.

Izraelská armáda vydala telefonní nahrávkou varování všem obyvatelům Gazy, aby za žádných okolností nevycházeli na ulici.

V Rafahu bylo usmrceno od doby, kdy páteční příměří zkolabovalo, asi 100 osob. Více než deset jich bylo usmrceno jinde v Gaze a desítky byly zraněny. Hlavní nemocnice v Rafahu musela být evakuována, protože se stala v pátek odpoledne terčem dělostřelecké palby.

Dosud bylo usmrceno asi 1650 Palestinců a více než 8000 jich bylo zraněno. OSN odhaduje, že osmdesát procent mrtvých jsou civilisté. Palestinští činitelé uvádějí, že více než 300 mrtvých jsou děti. Na izraelské straně zahynulo 63 vojáků a 3 civilisté.

Letecké údery přes noc na sobotu zasáhly i islámskou universitu, soukromou instituci s vazbami na Hamas, a další cíle, včetně několika mešit. BOmbardování v Gaze pokračuje i v sobotu dopoledne.

V sobotu uvedlo vojenské křídlo Hamasu v prohlášení na svém serveru, že si "až do tohoto okamžiku nebylo vědomo pohřešovaného vojáka, ani kde se nachází, ani okolností jeho zmizení". V prohlášení se praví, že tento voják mohl být usmrcen v přestřelce s bojovníky Hamasu asi hodinu před zahájením příměří. Izraelská armáda se k tomu odmítla vyjádřit.

Barack Obama uvedl, že za rozpad příměří by měl nést zodpovědnost Hamas, a považoval, aby Hamas Goldina okamžitě propustil. Zdůraznil, že Spojené státy dělají všechno, co je v jejich silách, aby zabránily zabíjení palestinských civilistů, které označil za "tragické".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6682

Diskuse

Obsah vydání | 1. 8. 2014