Třetí izraelský útok na školu OSN byl přijat mezinárodně s pobouřením

4. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Generální tajemník OSN Pan Ki-moon požaduje od Izraele, aby "ukončil toto šílenství" poté, co bombardování od izraelské armády usmrtilo dalších 10 lidí a zranilo další desítky osob

Třetí vražedný útok na školu OSN v Gaze, kde se ukrývali uprchlíci skrývající se před izraelským bombardováním ostře odsoudili v neděli jak Generální tajemník OSN Pan Ki-moon, tak Spojené státy. Pan Ki-moon útok charakterizoval jako "morální ohavnost a kriminální čin" a požadovalm aby Izrael "ukončil toto šílenství".

Spojené státy konstatovaly, že jsou šokovány tímto "ostudným útokem", který usmrtil nejméně 10 lidí a desítky dalších zranil jen několik dní poté, co bombardovíní dvou jiných škol OSN v Gaze vyvolalo mezinárodní rozhořčení a hněv.

Nemocnice nedaleko místa, kde v neděli došlo k tomuto dalšímu útoku izraelských jednotek na civilisty, v městě Rafah na jihu země, byla přeplněna mrtvými a raněnými. Mrtvoly dětí byly uloženy do mrazáku na zmrzlinu, protože v márnici už nebylo místo.

Je to, řekl Pan Ki-moon, "další hrubé porušení mezinárodního humanitárního práva, které jasně vyžaduje, aby obě strany ochraňovaly palestinské civilisty, zaměstnance OSN a budovy OSN." Požadoval rychlé vyšetření tohoto případu a naléhal, že zodpovědné osoby musejí být potrestány. Je to morální ohavnost a trestný čin."

Izraelská armáda byla "opakovaně informována o tom, kde se nacházejí tyto školy," uvedl Pan.

V neobvykle ostrém prohlášení požadovalo americké ministerstvo zahraničí, aby Izrael "začal dělat víc pro dodržování svých vlastních norem a vyhýbal se zabíjení civilistů".

Izraelská armáda uvedla, že incident "vyšetřuje", řekl mluvčí, ale z předběžného šetření prý vyplývá, že izraelské jednotky se zaměřovaly na "celou řadu teroristů na motocyklu nedaleko školy a motocykl jsme úspěšně zasáhli. Nezaměřovali jsme se na školy. Nezaměřujeme se na civilisty. Incident prověřujeme."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5116

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2014