Vysoká činitelka britského ministerstva zahraničí odstoupila kvůli Gaze

5. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Ladi Warsi, vysoká činitelka britského ministerstva zahraničí odstoupila z britské vlády na protest proti její politice vůči Gaze. Charakterizovala ji jako "morálně neobhajitelnou".

Ve svém rezignačním dopise Lady Warsi konstatuje, že postoj a jazyk britské vlády během nynější krize v Gaze je "morálně neobhajitelný, není v britském národním zájmu a bude mít dlouhodobý záporný postoj na naši pověst mezinárodně i vnitropoliticky".

Dodává, že postoj Británie "není v souladu s právem a naší dlouhodobou podporou pro mezinárodní spravedlnost". Dodala: "Britská vláda může hrát konstruktivní roli při řešení krize na Blízkém východě pouze, pokud je počestným vyjednavačem a v této chvíli si nemyslím, že jím je."

V rozhovoru s Huffington Post Warsi uvedla: "Náš postoj neuznat palestinský stát v OSN v listopadu 2012 nás postavil na chybnou stranu historie a hluboce lituji, že jsem se proti tomu tehdy nepostavila."

(Na jakou stranu historie staví asi postoj české vlády vůči palestinsko-izraelskému problému Českou republiku? pozn. JČ.)

Po odchodu z vlády má tato konzervativní členka Horní sněmovny nyní svobodu mluvit o této věci otevřeně a jako první věc požaduje zavedení zbrojního embarga proti Izraeli.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6653

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2014