Izrael nařídil "silné" odvetné vojenské akce na obnovené odpalování raket Hamasu

8. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Aktualizace, pátek 21.30:

Hamas po skončení příměří v pátek odpálil asi 40 raket a dělostřeleckých granátů. Izrael prováděl vojenské údery na severu a na východě Gazy. Pět Palestinců bylo usmrceno a nejméně 31 dalších zraněno. Mezi mrtvými Palestinci byl i desetiletý chlapec. Izraelské vojenské údery jsou však méně intenzivní než v předchozích týdnech.

Sami al-Zohri, mluvčí Hamasu v Gaze, konstatoval, že je Hamas "otevřený všem možnostem". "Chceme mírové ukončení tohoto konfliktu. Problémy jsou na izraelské straně. Odmítli všechny naše požadavky," řekl al-Zohri. Dodal, že se nevyjednává s Egyptem o otevření přechodu v Rafah. V Izraeli byli zraněni jeden voják a jeden civilista.

Egyptské ministerstvo zahraničí uvedlo, že "došlo k dohodě ve většině bodů, ale zůstává několik omezených problémů, kde se ještě nedospělo ke konečnému rozhodnutí."

  • Hamas odpálil nejméně 18 raket z Gazy směrem k Izraeli poté, co se odmítl podílet na rozšíření třídenního příměří, které vypršelo v 8 hodin ráno v pátek místního času. V Jeruzalémě obvinil vládní mluvčí Mark Regev z porušení příměří Hamas. Podmínkou Hamasu na pokračování příměří bylo zrušení blokády Gazy a propuštění asi 100 vězněných osob. Izrael naproti tomu požadoval, aby Hamas odzbrojil, což jeho mluvčí ve čtvrtek označili za "nepředstavitelné".
  • Po dvou a půl hodinovém odpalování raket Hamasu do Izraele dala izraelská vláda pokyn, aby byly znovu zahájeny vojenské údery proti Gaze. Premiér Binjamin Netanjahu nařídil armádě, abyv Gaze reagovala co nejsilněji na porušení příměří Hamasem.
  • Obyvatelé čtvrti Šedžaja utíkají do škol OSN. Izraelské bombaardování už v pátek dopoledne usmrtilo jedno dítě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5882

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2014