O šíření chaosu

2. 9. 2014

čas čtení 4 minuty

Ukrajinská vláda tvrdí, že na její území pronikly "stovky" ruských tanků. Evropští politikové zase jednou bezradně uvažují jak reagovat, píše reportér Channel Four News Paul Mason. Ruské úmysly jsou nečitelné.

Vojensky je více méně jasné, že po ztrátě území původní vzbouřenecké Doněcké lidové republiky a obrovského ztrapnění Ruska v důsledku sestřelení malajského letadla MH17 otevřely proruské jednotky třetí frontu, podél jižního pobřeží Ukrajiny, ve snaze vytvořit pozemní koridor z Ruska na okupovaný Krym.

Zatímco Vladimír Putin začal hovořit o Novorusku - to je jeho kód pro ruskou anexi doněcké a luhanské oblasti, jeho ministr zahraničí Lavrov požaduje příměří.

Neinterpretuju to jako nesystematičnost, ale jako jasný signál, píše Paul Mason: "Vzhledem k tomu, že vy, na Západě, se nedokážete přimět k tomu, abyste udělali cokoliv na naše odstrašení od pokračování s invazí, my Rusko budeme dělat tuto situaci nekonečně chaotickou." Nekonečný chaos na Ukrajině je pro Kreml plán B, pokud se mu nepodaří Ukrajinu ovládnout. Bude to chaos, v němž Západ nikdy neuhádne, zda Putin zamýšlí poslat své tanky do Oděsy, anebo je stáhnout před ukrajinskou hranici zpět do Ruska.

Nové sankce?

V reakci na tuto situaci nařídila Evropská unie svým státním úředníkům, aby připravili nové kolo hospodářských sankcí. Británie prý usiluje o zrušení mezibankovní služby SWIFT pro Rusko.

To by byl podstatný krok. Vážně by to omezilo schopnost ruských firem obchodovat s vnějším světem. Avšak Angela Merkelová konstatovala o víkendu, že raději chce jen posílit existující sankce vyhlášené proti malé skupině ruských podnikatelů a několika velkým bankám a olejářským firmám spojeným s Putinem, kterým bylo zabráněno cestovat a v některých případech vydávat obligace na západních trzích.

Putin ví, že NATO nepoužije vojenské síly. Ví, že západní politikové by se rádi vrátili k situaci před ukrajinskou krizí a že chtějí nechat co největší množství otevřených dveří. Putin také ví, že Západ ho neumí "interpretovat" - stejně jako ho neumějí interpretovat ani jeho nejbližší poradci.

Problémem je, že mezi posílením existujících sankcí pro několik bankéřů a podnikatelů a zrušením celé mezibankovní výměny je jen velmi málo dalších možností.

Vojenské obchody

Takže se přikročilo k vojenským obchodům. Chorvatsko uzavřelo operativní dohodu, že prodá Ukrajině 14 dopravních vrtulníků Mi-8 oplátkou za to, že Spojené státy dají Chorvatsku několik druhořadých amerických útočných vrtulníků AH-1. Maďarsko prodalo 58 sovětských tanků T-72, použitelných v ukrajinské armádě, jedné soukromé firmě v České republice. Polský tisk informoval, že ty tanky nakonec skončí na Ukrajině.

Polský šéf úřadu národní bezpečnosti prohlásil, že neexistují žádné ústavní překážky, proč by polské zbraně nemohly být vyváženy na Ukrajinu, a informované kruhy jsou přesvědčeny, že se připravuje bilaterální polsko-ukrajinská vojenská pomoc.

Závislost na Rusku

Větší evropské mocnosti nepřijmou proti Rusku výraznější hospodářské sankce. Německo je závislé na dodávkách plynu z Ruska, Itálie je na Rusku závislá finančně a v Británii je její podnikatelská elita podstatnou měrou provázána s ruskou podnikatelskou elitou. Takže se k vojenské pomoci Ukrajině připravují pouze země, které plně závisí na záruce NATO - Polsko, Litva, Maďarsko.

Kromě toho NATO oznámilo, že vytvořilo čtyři trastové fondy, jejichž prostřednictvím budou západní vlády financovat ukrajinskou vojenskou logistiku. To je docela hodně zástupného válečnictví pro zemi, která je stále ještě oficiálně nezávislá, i když ukrajinský premiér o víkendu řekl, že navrhne zahájení procesu, jímž by se Ukrajina začala přibližovat k NATO.

Vážné hospodářské sankce Západu by přivedly ruský finanční systém velmi rychle ke kolapsu. Často se poukazuje na to, že je Západ neochotný je zavést, protože by to přímo poškodilo jeho ekonomiky. A zrušení systému SWIFT pro Rusko by ostatní svět interpretoval jako rozhodnutí Evropy odstoupit od globalizace.

Čím méně hospodářských sankcí však proti Rusku zavede Západ, tím více budou východní členové NATO jednat s Ukrajinou bilaterálně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13387

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2014