Kaliningradská oblast jako hlavní oběť sankcí?

Kvůli sankcím a protisankcím klesá loajalita obyvatel Kalinigradské oblasti vůči Moskvě

15. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Představitelé v Moskvě, kteří se "soustavně obávají mytického kaliningradského separatismu" ve výsledku "zavírají oči před všemi přetrvávajícími potížemi" v této enklávě. Mnohé jsou výsledky sankcí a protisankcí - a místní obyvatelstvo proto cítí menší loajalitu vůči centru, tvrdí politolog Gleb Kuzněcov.

Politolog přišel s tímto tvrzením na schůzce expertů z Moskvy, Varšavy a Kaliningradu zorganizované minulý týden agenturou Rosbalt ZDE. Cílem bylo projednat situaci, která podle účastníků je výsledkem toho, že se Kaliningradská oblast "proměnila v hlavní rukojmí konfliktní situace".

Enkláva, která je jako jediný ruský region prakticky úplně obklopena členskými zeměmi EU a NATO, je pokud jde o ekonomiku a dopravu více propojena s okolními zeměmi, než se zbytkem Ruska. Proto je také nejvíce negativně ovlivněna sankčním režimem.

Ilja Šumanov, který je lídrem oblastní antikorupční expertní komunity, tvrdí, že enkláva se ukázala být na sankce nepřipravena, včetně poklesu návštěvnosti z Polska a rostoucích cen základního zboží.

Šamanov poukázal na fakt, že od zavedení sankcí a protisankcí cena ryb vzrostla dvouapůlnásobně a mnoho místních továren zpracovávajících norské ryby stojí nyní "na hranici bankrotu". A poukázal také na nárůst "skandálů" na hranicích, včetně konfiskace potravin nakoupených obyvateli v Polsku.

Téměř veškeré problémy zde pramení v protisankcích Moskvy spíše než v sankcích EU. Podle expertů se enklávě téměř nikdo nestará o západní sankce, ale panují obavy z toho, co dělá Moskva.

Obyvatelé mají zájem nakupovat potraviny v Polsku, kde jsou ceny výrazně nižší. "Polská jablka" se nyní prodávají jako "Rostovská jablka" stojí téměř pětkrát tolik, co v Polsku. Rajčata a kvašená zelenina jsou téměř dvakrát dražší, než v sousední zemi. Alkohol je také mnohem dražší.

Experti tvrdí, že spolu s růstem cen se mění postoj Poláků ke Kaliningradu. Donedávna většina z nich považovala rozšiřování vzájemného obchodu za dobrou věc. Nyní ale enklávu vidí spíše jako "vojensko-strategický objekt", který Moskva může použít k nátlaku.

Rusové často označují Kalinigrad za "obklíčenou pevnost", avšak vzhledem k událostem na Ukrajině jsou to teď naopak Poláci a obyvatelé Pobaltí, kdo se cítí ohroženi.

Experti tvrdí, že vlastnictví jaderných zbraní Ruskem i NATO znamená, že v regionu nedojde k válce. Avšak "psychologická hra" s hrozbou války vedla k situaci, v níž scénáře dlouho považované za nereálné začínají vypadat zcela věrohodně.

Podle expertů se v Kaliningradské oblasti budou zhoršovat dlouhodobé problémy, zejména pokud je Moskva bude dál ignorovat, ale nelze bezprostředně očekávat nějaké prudké změny.

Místní představitelé nesou zvlášť velký díl odpovědnosti, jenže "nahoře" se od nich očekávají zprávy o tom, jak sankce "pomáhají" místnímu podnikání. To by si Moskva sice přála, ale jednoduše to není pravda.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8391

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2014