Školní osnovy podle diktátu Islámského státu

4. 10. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Radikálové z Islámského státu (IS) v novém školním roce ve školách na území Iráku a Sýrie, které spadá pod jejich kontrolu a "jurisdikci", zavádějí nové, vskutku extrémistické směrnice. Džihádisté uplatňují vlastní verzi islámského práva na všechny vrstvy společnosti, a to se týká i vzdělávacího systému.

Pro žáky, studenty, učitele a další zaměstnance ve školství, kteří žijí v oblastech dobytých sunnitskými extrémisty z IS, byla na začátku nového školního roku stanovena zbrusu nová pravidla, která mají za cíl vymýtit šíitské "tmářství" ZDE. Podle diktátu takzvaného ministerstva školství IS je ve školách od nynějška nutné, aby ženy byly separovány od mužů. Ženy také musí povinně nosit nikáb (oděv zakrývající celé tělo mimo očí).

Učitelé musí absolvovat kurs islámského práva. Ti, kdo se podle tohoto nařízení odmítnou řídit, stanou před soudem, kde jim bude nabídnuta možnost změnit názor a slíbit věrnost chalífátu. Ti, kdo se verdiktu nepodrobí, mohou být soudem prohlášeni za nevěřící a odsouzeni k smrti.

Řada školních předmětů byla sunnitskými radikály zakázána -- hudební výchova, výtvarná výchova, tělocvik, společenské vědy, historie, zeměpis, filosofie, psychologie, literatura a jakákoliv zmínka o křesťanství. V irácké části IS džihádisté bohaté dějiny, kulturu a literaturu Iráku, počítaje v to vlasteneckou poezii, jednoduše z osnov vymazali. Veškeré písničky nenáboženského charakteru jsou považovány za rouhačské ZDE.

Slova a slovní spojení, jako Irácká republika, Sýrie nebo prezident Asad, jsou z učebnic odstraněny a nahrazeny slovy Islámský stát. Fotografie a obrázky v učebnicích, které nejsou v souladu se šaríou, třeba cokoliv co se týká lidské anatomie nebo snímky žen, které nejsou úplně zahaleny, jsou rovněž zakázány. Učení o evoluci je nahrazeno replikou, že vše stvořil bůh. Nicméně vyučování chemie a fyziky je povoleno, protože poučky těchto předmětů jsou podle extrémistů v souladu s božími zákony.

Je ironií, že učitelé v syrské části IS budou dostávat plat od Asadova režimu, přestože musí vyučovat podle nových školních osnov. Objevily se zvěsti, že si prezident Asad takto chce nadále vykupovat loajalitu svému režimu, jelikož je pravděpodobné, že se hranice Islámského státu budou měnit podle toho, kdo bude ve válce s ním vítězit.

Na dodržování těchto nových pravidel mají přísně dohlížet speciálně ustanovené náboženské hlídky.

Zatímco se většina učitelů bojí proti nesmyslnému diktátu džihádistů vystoupit s tím, že by je mohl postihnout tvrdý trest, někteří pedagogové například ve městě Kirkúk si s ním hlavu příliš nelámou, protože nové osnovy nebyly schváleny běžnou cestou.

v

0
Vytisknout
13220

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2014