Wikileaks zveřejnily "drastické" ústupky Austrálie vůči USA v rámci dohody o volném obchodu

20. 10. 2014

čas čtení 4 minuty

Na Wikileaks byly zveřejněny údaje o tajném vyjednávání dohody o transpacifickém obchodním partnerství (TPP). Vyplývá z nich, že spotřebitelé v Austrálii budou muset platit vyšší poplatky za léky proti rakovině a budou čelit trestnímu stíhání za nekomerční porušení autorských práv na webu.

Na Wikileaks byla zveřejněna kapitola z dohody o transatlantickém partnerství, která se projednává mezi Austrálií, USA, Japonskem, Singapurem, Malajskem, Kanadou, Mexikem, Vietnamem, Peru, Chile, Brunei a Novým Zélandem.

Dohoda má v mnoha oblastech vyšší právní sílu než domácí australské zákonodárství. Vyjednává se však tajně, takže občané zemí, jejichž vlády tuto dohodu vyjednávají, nemají plný přístup k tomu, jaké postoje australská vláda snad hájí.

Dvě nejspornější oblasti ve zveřejněné kapitole o autorských právech se týkají léků a copyrightu.

Současné patentové právo například umožňuje farmaceutickým firmám udržovat si po určitou definovanou dobu monopol nad léky, které vyvinuly. Po dobu tohoto období není dovoleno jiným firmám kopírovat a prodávat tyto léky jako "generika". To se považuje za férové, protože to odměňuje firmu, která lék vyvinula, za její výzkum, který bývá nákladný. Jakmile patentové období skončí, trh zaplaví levnější léky a cena pro zákazníky se sníží.

Avšak text dohody obsahuje návrh, aby měly farmaceutické firmy právo trvání svých výlučných patentů prodlužovat. To by znamenalo vyšší cenu léků po delší období.

Spojené státy a Japonsko, největší držitelé autorských práv, prosazují tvrdší zákony proti porušování copyrightu, včetně kriminálních trestů za nekomerční porušení autorského práva. Tak by byli kriminalizováni i uživatelé, kteří si z internetu stáhnou televizní program či hudbu, aniž by na tom vydělávali.

Z prozrazeného dokumentu vyplývá, že opozice menších zemí proti návrhu trestního stíhání za nekomerční porušení autorských práv slábne.

Matthew Rimmer, australský odborník na autorská práva, varuje, že dohoda TPP zřejmě postihne celou řadu vnitřních australských zákonů, včetně zákonů o neatraktivním balení cigaret.

"Vzbouřenecká aliance Kanady, Nového Zélandu, Singapuru a dalších tichomořských zemí se dohodě brání a požaduje uznání veřejného zájmu v oblasti autorských práv, především ochrany veřejného zdraví, přístupu ke znalostem a ochranu konkurenceschopnosti."

Avšak Rimmer varuje, že dohoda TPP bude mít i záporný dopad na novináře a na whistleblowery:

"Spojené státy požadují, aby dohoda TPP obsahovala kriminální tresty pro osoby, které prozradí obchodní tajemství, včleněná do dohody TPP. Taková ustanovení by postihla nejen průmyslovou špionáž, ale i práci novinářů, mediálních organizací, aktivistů v oblasti informační technologie a whistleblowery."

Jon Edwards z organizace Lékaři bez hranic varoval, že dohoda TPP zjevně likviduje záruky předchozích dohod, které hájily právo vlád nedodržovat patenty farmaceutických společností, pokud je to nutné "na ochranu veřejného zdraví".

Trish Hepworth z Australské digitální aliance uvedla, že snad nejvíce znepokojující prvky prozrazené dohody se týkají kriminalizace autorských práv a rozšíření copyrightu na dobu 100 let. "Vidíme, například, snahu, kriminálně trestat kohokoliv, kdo se pokusí zaznamenat si kus filmu v kině, bez ohledu na jeho délku, či zda to někdy někdy vidí. Je to nesmyslně přehnané a znamenalo by to, že teenageři, kteří sedí v kině se svými mobilními telefony, by natočením upoutávky spáchali trestný čin."

Hepworthová poukázala na to, že z dokumentu vyplývá, že je už těsně před uzavřením. Varovala, že dohoda nastaví normy pro mezinárodní obchod, protože její signatáři ovládají až 40 procent světového HDP.

Kritikové požadují, aby před podepsáním australská vláda dohodu TPP plně zveřejnila, aby bylo jasné, že dohoda neznevýhodňuje australské spotřebitele, vzhledem k tomu, že má vyšší právní sílu než domácí australské zákony.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
15457

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2014