Mezivládní panel pro klimatické změny:

Emise uhlíku musejí do roku 2100 úplně skončit

2. 11. 2014

čas čtení 3 minuty

Dosud nejvýznamnější zhodnocení globálního oteplování varuje, že emise uhlíku musejí být bezodkladně ostře sníženy, avšak Mezivládní panel pro klimatické změny OSN zdůrazňuje, že realizovatelná řešení jsou k dispozici

Globální oteplování způsobí "vážné, rozsáhlé a nezvratitelné změny" na lidi i na přírodu, pokud nebudou emise uhlíku rychle o radikálně sníženy, varuje Mezivládní panel pro klimatické změny ve své dosud nejdůležitější analýze globálního oteplování.

Drsně formulovaná zpráva poukazuje na to, že globální oteplování už zvýšilo riziko vážných veder a dalšího typu extremního počasí. Zpráva varuje, že se situace bude dále zhoršovat a bude docházet k nedostatku potravin a k násilným konfliktům. Zpráva však dodává, že způsoby, jak se vyhnout nebezpečnému globálnímu oteplování, jsou k dispozici a nejsou finančně nezvládnutelné.

Zpráva, kterou Mezivládní panel pro klimatické změny vydal v Kodani v neděli, je dílem tisíců vědců a byla schválena po vyjednávání všemi vládami všech zemí světa. Zpráva poukazuje na to, že emise uhlíku budou muset klesnout na nuli a že globální chudobu bude možno odstranit teprve zastavením globálního oteplování. Zpráva tako varuje, že emise uhlíku ze spalování uhlí, ropy a plynu, v současnosti stoupají na rekordní úroveň a neklesají.

V září se sešlo v OSN v New Yorku 120 šéfů států, zatímco taam statisíce demonstrantů demostrovalo a požadovaly razantní akce.

Nová zpráva Mezivládní panel pro klimatické změny staví na předchozích zprávách. Poukazuje na to, že globální oteplování je nesporné, že role lidstva v tom, že ho způsobuje, je jasná a že mnoho z dopadů globálního oteplování potrvá stovky až tisíce let, i pokud bude nyní zastaven růst teploty naší planety.

Emise uhlíku budou muset od 2020 klesat - což je nesmírně složitý úkol - až na nulu koncem tohoto století.

Země bude muset investovat do nízkouhlíkové elektřiny a zefektivnění užívání energie do roku 2030 několik stovek miliard dolarů ročně. Odklad snížení podstatných emisí uhlíku až do roku 2030 by vedl k zvýšení nákladů až o padesát procent.

Avšak opatření proti emisím uhlíku omezi hospodářský růst jen naprosto minimálně a možná povede i ke zvýšení růstu, protože dojde k snížení míry poškozování lidského zdraví snížením znečištění vzduchu.

Významným nástrojem musí být technologie zachycování uhlíku a jeho ukládání pod zemí. Opuštění jaderné energetiky ve prospěch větrné či sluneční energie by zvýšilo náklady na snižování emisí pouze o 6-7 procent. Důležité budou i změny lidského chování, například konzumace menšího množství masa.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
9406

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2014