Guardian: "Syrští povstalci kvůli americkým náletům podporují islamisty"

24. 11. 2014

čas čtení 2 minuty

Americké nálety přiměly povstalce bojující proti syrskému režimu, aby uzavírali spojenectví s radikálními islamisty nebo dokonce dezertovali k "Islámskému státu". Vyplývá to ze série rozhovorů s povstalci, které provedl list Guardian.

Bojovníci Svobodné syrské armády (FSA) a islamistické ozbrojené skupiny se spojují s "Islámským státem", který získal kontrolu nad rozsáhlými oblastmi v Sýrii a Iráku a za několik měsíců sťal šest západních rukojmích.

Některé brigády povstalců se přidaly k islamistům, zatímco jiné uzavírají taktická spojenectví nebo příměří. Zdá se také, že v některých oblastech narůstá podpora civilního obyvatelstva pro islamisty v důsledku resentimentu vůči vojenské akci vedené Spojenými státy.

"ISIL je nyní jako magnet přitahující velký počet muslimů," říká Abú Talha, který před několika měsíci dezertoval z FSA a nyní vyjednává s "Islámským státem" spolu se skupinami jako Fronta an-Nusra. Asam Murad ze šestisetčlenné brigády FSA nedaleko Homsu prohlašuje: "Po zahájení amerického tažení v žádném případě nebudeme bojovat proti ISIL." Třetí muž, Abú Zajd, který je velitelem brigády FSA poblíž Idlíbu a dezertérem z Asadovy armády, říká: "Všichni místní se zde diví, proč je americká koalice nikdy nepřišla zachránit před Asadovými kulomety, ale pospíchá válčit s ISIL, která obsadila kousek země. Byli jsme v těžkých bojích proti ISIL, protože konfiskovali naše osvobozená území, ale nyní, pokud nejsme v alianci, máme s nimi příměří."

Tito a další syrští bojovníci řekli Guardianu v telefonických a skypových rozhovorech, že americké tažení mění nálady opozičních skupin a bojovníků ve prospěch ISIL. Podle některých dotázaných velké brigády v Idlíbu, Dirráa, Kalamúnu a jižním Damašku tajně přísahaly věrnost islamistům a velitelé dalších uskupení vyjednávají o společném boji proti americké agresi. Tato tvrzení nebylo možno ověřit z nezávislého zdroje.

Podle jiných zpráv se ISIL údajně nedostává zbraní pro džihádisty z Alžírska, Maroka a Jemenu, kteří se k ní kvůli americkým náletům hromadně přidávají.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9147

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2014