Mluvčí iniciativy Klinika zraněn policií

13. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Praha, 13. prosince - Při zákroku u sociálního centra Klinika policie zranila tři osoby. Jedním z nich byl i mluvčí iniciativy Klinika Arnošt Novák, který skončil v nemocnici s naraženým loktem a krvavými šrámy v obličeji. „Policista na mě bezdůvodně zaútočil pěstmi. Poté, co mě shodil na zem, pokračoval v bití i na zemi,“ říká mluvčí iniciativy Klinika Arnošt Novák a pokračuje: „Zvážíme možnost podat trestní oznámení pro zneužití pravomoci úřední osoby.“

Arnošt Novák pokračuje: „ K zákroku došlo v naprosto klidné situaci, kdy lidé pasivně stáli na chodníku před domem. Byl zbytečný a domnívám se, že i nezákonný.“ Podle svědků zákroku bili policisté přítomné teleskopickými obušky. „Byla jsem v hloučku lidí a najednou jsem dostala ránu a do očí slzný plyn“ uvedla Martina Sosnová, účastnice shromáždění. Zákroku nepředcházela žádná bezprostřední výzva.

Další ze zraněných aktivistů byl hospitalizován se zraněním hlavy a utrpěl těžký šok. Řada lidí byla zasažena pepřovým sprejem a utrpěla drobná poranění. V době zákroku byla akce již dávno oficiálně ukončena.

Iniciativa Klinika shromažďuje videa, fotografie a svědectví ze zákroku. „Po prostudování záznamů zvážíme možnost podat trestní oznámení pro zneužití pravomoci úřední osoby,“ dodává Arnošt Novák.

Informace pro novináře:

V sobotu 13. 12. proběhla demonstrace na podporu autonomního sociálně-kulturního centra Klinika. Demonstrace se zúčastnilo přibližně tisíc lidí. Průvod s transparenty prošel Žižkovem za zvuku skandování hesel a živé hudby v poklidu až k budově bývalé polikliniky. Poté, co pořadatel oficiálně ukončil demonstraci, vnikla asi třicítka lidí spontánně do objektu. Budovu po deseti minutách dobrovolně opustili. Zhruba dvě stovky lidí setrvaly kolem budovy, část z nich přímo před jejím vchodem. Skandováním vyjadřovali svou podporu autonomnímu sociálně-kulturnímu centru Klinika a nesouhlas s úterním vyklizením. Tisovou zprávou reagujeme na lživé vyjádření tiskové mluvčí PČR Jany Rösslerové, že policie nepoužila žádných donucovacích prostředků a následná zranění si lidé způsobili sami.

Za správnost ručí: Arnošt Novák, mluvčí iniciativy Klinika

e-mail: asc-klinika@centrum.cz

0
Vytisknout
9916

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2014