Merkelová: Ukrajinskou krizi nepůjde vyřešit vojensky

7. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Německá kancléřka však přiznává, že si není jista, jestli nynější diplomatická iniciativa bude úspěšná

Angela Merkelová zdůraznila, že krizi na Ukrajině nebude možné vyřešit vojensky a že mírová dohoda z loňského září musí být realizována. Na bezpečnostní konferenci v Mnichově v sobotu uvedla, že chce zajistit mír v Evropě ve spolupráci s Ruskem nikoliv proti němu.

Německo se stavi proti pomoci ukrajinské armádě, protože se obává, že to konflikt prohloubí, ale návrh poskytnout ukrajinské armádě vojenskou pomoc má četné stoupence ve Washingtonu.

"Nedovedu si představit žádnou situaci, v níž by zlepšené vybavení pro ukrajinskou armádu udělalo na prezidenta Putina takový dojem, že by dospěl k názoru, že vojensky prohraje," řekla Merkelová a dodala: "To musím říct naplno."

Mezi Evropou a Spojenými státy vznikly rozpory ohledně toho, jak se nejlépe postavit vůči Putinovi, zatímco Moskvou podporovaní vzbouřenci ovládají na východní Ukrajině stále větší části území této země. Barack Obama je pod tlakem od některých poslanců v Kongresu, aby poslal Kyjevu zbraně. Mezitím tuto možnost však Obama už odmítl a dává přednost diplomatickému řešení.

Merkelová konstatovala na konferenci v Mnichově, že si nemůže být jista, zda páteční rozhovory, které s francouzským prezidentem Hollandem vedla v Moskvě s Vladimírem Putine, povedou k mírovému řešení krize.

Hollande zdůraznil: "Jestliže se nám nepodaří najít nejen pouze kompromis, ale trvalou mírovou dohodu, víme přesně, co se bude dít. Jmenuje se to válka."

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se vyjádřil, že upřímně doufá, že nejnovější diplomatická iniciativa "přinese výsledky a ty budou podporovat všechny stany tohoto konfliktu."

Ukrajinský prezident Petro Porošenko řekl, že mírový návrh, jehož cílem by bylo ukončení bojů s proruskými separatisty na východní Ukrajině, by mohl fungovat.

Za posledních 24 hodin si boje na východní Ukrajině vyžádaly životy pěti civilistů, uvedla jak ukrajinská vláda, tak vzbouřenci.

Po omezeném příměří, které mělo umožnit civilistům uprchnout z oblasti bojů, uvedla ukrajinská armáda, že v sobotu střílely na město Debalcevo rakety.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9805

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2015