Německo odmítlo Litvě dodat obrněnou techniku

23. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Litva se obává ruského útoku a modernizuje své ozbrojené síly. Také Německo by mělo přispět. Avšak spolková vláda zamítla žádost pobaltské země o dodávku obrněných transportérů Boxer.

Britský generál Adrian Bradshaw v pátek ve svém projevu k thinktanku RISI v Londýně hovořil jasně. Rusko by se mohlo pokusit obsadit území členských zemí NATO a tak je konfrontovat s "existenciální hrozbou". V Litvě je vidět, že se věci již nějaký čas vyvíjejí tímto směrem. Vojáci registrují ruské manévry na hranici s ruskou enklávou v Kaliningradské oblasti. "Víme, že musíme být připraveni se bránit," říká prezidentka Dalia Grybauskaite.

V létě loňského roku se země rozhodla modernizovat ozbrojené síly. V Německu objednala kolový obrněný transportér Boxer. Měl nahradit starý americký typ M-113. Podle informace listu Welt am Sonntag se jedná o dvouciferný počet.

Německá spolková vláda však navzdory verbálnímu schválení snahy o zvýšení obranyschopnosti litevskou žádost zamítla s tím, že stroj údajně z kapacitních důvodů není k dispozici, protože produkci nutně potřebuje Bundeswehr. Rozhodnutí poněkud překvapivě kritizovala koaliční SPD.

Kolový obrněný transportér Boxer je považován za jeden z nejmodernějších ve své kategorii na světě. Bundeswehr objednal 272 vozidel a 131 jich má teprve dostat.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
12771

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2015