Dva vysocí britští politikové zneužívali svého parlamentního postavení k vydělávání peněz

23. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Dva bývalí britští ministři zahraničí, labourista Jack Straw a konzervativec Malcom Rifkind, zneužívali svého politického postavení k vydělávání peněz od soukromých firem. Oba nabídli fiktivní čínské firmě (tedy kamuflovaným novinářům), že budou prosazovat její zájmy za honorář nejméně 5000 liber denně.

Straw se vychloubal, že používá svého vlivu v Evropské unii "nenápadně, že si toho nikdo nevšimne", a že se mu podařilo dosáhnout změn předpisů pro jednu firmu prodávající komodity, která mu platí 60 000 liber ročně. Straw byl suspendován z Labouristické strany, která charakterizovala tato odhalení jako "znepokojující".

Straw také tvrdil, že použil "šarmu i výhrůžek", aby přesvědčil ukrajinského premiéra, aby změnila zákony ve prospěch téže firmy. Straw také zneužil své kanceláře v Dolní sněmovně pro schůzky s podnikateli, což je potenciální porušení předpisů.

Sir Malcom Rifkind, který dohlíží na britské výzvědné služby jménem parlamentu, se vychloubal, že může zařídit "užitečný přístup" k libovolnému britskému velvyslanci na světě. Nabídl, že bude ministry v parlamentě jménem platících klientů interpelovat. Riflind se charakterizoval jako "člověka na volné noze", "který si musí vydělávat", přestože má plat poslance Dolní sněmovny ve výši 67 000 liber ročně.

Loni registroval Malcom Rifkind své mimoparlamentní příjmy ve výši 69 610 liber - více než 1600 liber za hodinu a Jackl Straw měl mimoparlamentní příjem ve výši 112 777 liber.

Novinři se nabídli jako fiktivní podnikatelé dvanácti poslancům Dolní sněmovny. Šest z dvanácti poslanců nereagovalo a jeden uvedl, že jeho kontakty nejsou "na prodej".

Straw i Rifkind se hájili v rozhovorech v rozhlase BBC v pondělí ráno, že "neudělali nic špatného". Podle Rifkinda je naprosto normální, aby poslanci měli "podnikatelské zájmy mimo parlament". Z 60 000 liber ročně poslaneckého platu se "nedá vyžít". To se může zdá hodně lidem, kteří vydělávají méně, avšak "lidé v podnikatelské sféře vydělávají daleko více".

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
8898

Diskuse

Obsah vydání | 26. 2. 2015