Evropská unie odsoudila skutečnost, že Rusko zabránilo polským a lotyšským politikům účastnit se Němcovova pohřbu

3. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Vysokým činitelům z Polska a z Lotyšska byl zakázán vstup do Ruska na pohřeb opozičního politika Borise Němcova, který byl v pátek v Moskvě zavražděn. Polské ministerstvo zahraničí uvedlo, že předseda polského Senátu Bogdan Borusewicz nedostal povolení k cestě do Moskvy - je to pomsta za sankce EU uvalené na předsedkyni horní komory ruského parlamentu Valentinu Matvijenkovou. Lotyšské europoslankyni Sandře Kalniete byl odepřen vstup do země, když přiletěla na moskevské letiště Šeremetěvo. Důvod pro zákaz vstupu do Ruska pro ni nebyl uveden.

Zákazy vstupu do Ruska pro evropské politiky ostře odsoudil předseda Evropského parlamentu Martin Schulz a varoval, že to dále poškodí vztahy RUska s EU.

Opoziční politik Alexej Navalnyj požádal ruské úřady, aby ho pustili z vězení, kam byl odsouzen na 15 dní, aby se mohl účastnit pohřbu Borise Němcova, avšak toto povolení nedostal. Žádný činitel současné ruské vlády se Němcovova pohřbu neúčastnil. Putina na pohřbu zastoupil jeho zástupce v ruském parlamentu Garry Minch, který předal prezidentovu soustrast.

Vražda Borise Němcova silně otřásla malým a marginalizovaným ruským opozičním hnutím. Mnoho jeho stoupenců argumentuje, že Němcovovu vraždu nařídil Kreml za to, že Němcov Putina ostře kritizoval. Putinova vláda naopak přišla s celou řadou jiných možných motivů vraždy, včetně názoru, že to byla "provokace", jejímž cílem bylo poškodit Putinův image.

Přestože jsou na místě vraždy četné videokamery, federální ochranka, která střeží Kreml, tvrdí, že vražda na kamerách zaznamenána nebyla. Blogger Míťa Aleškovsky však zveřejnil fotografii kremelské bezpečnostní kamery krátce po vraždě, která byla přímo zaměřena na místo vraždy".

List Izvestija, který zveřejňuje názory ruské vlády, v úterý informoval, že se vyšetřování Němcovovy vraždy "soustřduje na ukrajinské vazby". Vyšetřovatelé prý podezřívají, že Němcovovu vraždu nařídila ukrajinská výzvědná služba anebo prokyjevský bojovník Adam Osmajev. Osmajev z Čečenska, který se nedávno objevil na východní Ukrajině na straně ukrajinských jednotek, byl r. 2012 obžalován z údajného pokusu spáchat atentát na Vladimíra Putina.

Osmajev sdělil listu Guardian, že s vraždou nemá nic společného: "Boris Němcov byl pro čečenský lid hrdinou, protože shromáždil milion podpisů proti první čečenské válce. Byl také hrdinou pro ukrajinský lid, protože byl jedním z mála hlasů proti ruské agresi na Ukrajině."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8311

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2015