Město opičího boha: Archeologové nalezli sídlo tisíc let ztracené v honduraské džungli

4. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Archeologická expedice v honduraské džungli objevila pozůstatky ztracené kultury hledané od Cortésových dob a dosud známé jen pod poněkud pochybným jménem Město opičího boha.

Ačkoliv město ve 20. letech minulého století údajně ze vzduchu spatřil Charles Lindbergh a opakovaně byly podnikány pokusy o jeho nalezení, jasné důkazy o existenci mýtického Ciudad Bianca čili Bílého města dosud neexistovaly a někteří archeologové tvrdili, že se jedná pouze o produkt představivosti objevitelů.

Neprozkoumané údolí v Mosquitii ve východním Hondurasu však nyní propátrala hondurasko-americká expedice, které asistovali čtyři bývalí příslušníci britských jendotek SAS. Procestovali přes 80 000 km2 panenského pralesa, který je z velké části dostupné pouze letecky. A město objevila.

Vedle artefaktů jako kamenná soška jaguárodlaka ležely další sošky netknuté zhruba tisíc let. Z džungle vystupovaly již jen jejich nejhornější partie.

Artefakty se nacházely u základny hliněné pyramidy, vedle níž se nacházela síť dalších architektonických objektů. Pro dávnou civilizaci, která město vybudovala, dosud neexistuje ani jméno.

Bohužel, cílovou oblast ohrožuje šíření ilegálních dobytkářů vypalujících džungli, jejichž přítomnost byla zaznamenána pouhých 23 km od místa nálezu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7013

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2015