Prodej zbraní se pro Francii stává novým zlatým dolem. Jenže za jakou cenu?

4. 5. 2015

čas čtení 3 minuty

Rozmach francouzského obchodu se zbraněmi představuje jeden z mála světlých bodů stagnující ekonomiky. Ale zatímco prezident Francois Hollande v úterý zamíří do Saúdské Arábie, nebudou hrát roli morální a a strategické náklady smluv, které přiveze zpět?

Když Katar koncem dubna odsouhlasil nákup 24 letounů Rafale za 6,3 miliardy eur, znamenalo to další velký úspěch francouzského zbrojního průmyslu po mnohamiliardových obchodech s Egyptem a Indií.

Smlouvy byly Hollandem a jeho vládou přivítány. Podle nedělního vyjádření ministra obrany Jeana-Yvese Le Driana pro Journal du Dimanche smlouva s Katarem zatím vytáhla hodnotu letošního exportu zbraní na více jak 15 miliard dolarů.

Je to již větší suma než 8,06 miliard eur za celý rok 2014, který přinesl rekordní zakázky od roku 2009.

Avšak některé z těchto smluv vyvolávají nejednu obavu, když aktivisté proti obchodu se zbraněmi kritizují ochotu prodávat do zemí s mizerným rejstříkem v oblasti lidských práv.

Saúdská Arábie už nedávno zakoupila francouzské zbraně pro libanonskou armádu v ceně 3 miliard dolarů (2,7 miliardy eur).

Vloni Saúdové předběhli v importu zbraní Indii a zvýšili výdaje o 54 % na 6,5 miliard dolarů, informovala IHS.

Francie v posledních letech díky šikovnému diplomatickému manévrování je ve výborné pozici saúdského utrácení využít. Stává se stále bližším spojencem Rijádu už od doby, kdy prosazoval vojenskou intervenci v Sýrii. Strategická aliance byla dál posílena tvrdším postojem Paříže k jaderné dohodě s Íránem, než jaký zastává tradiční spojenec Rijádu, USA. V dubnu navíc ministr zahraničí Laurent Fabius navštívil Rijád, aby politicky podpořil intervenci v Jemenu.

Pokud Hollande dokáže se Saúdy uzavřít nové obchody, mohou dosavadní letošní sumy vypadat jako drobné.

Nicméně může také přehlédnout některé morální problémy.

Ultrakonzervativní wahhábistická monarchie je jedním z nejrepresívnějších států světa, kde běžně dochází k veřejným popravám, ženy nesmějí získat pas a rouhání se trestá bičováním.

Může však existovat také strategická nevýhoda.

Experti varují, že příliv zbraní do Saúdské Arábie a do dalších blízkovýchodních zemí zhoršuje napětí v regionu již tak sužovaném konflikty v Sýrii, Iráku, Libyi a Jemenu. Samozřejmě, Francie v tom není sama a USA zůstávají největším dodavatelem s 8,4 miliardy v roce 2014, i když Británie a Německo jsou také velkými hráči.

Současně s tím Rusko, možná podněcované přílivem západních zbraní, zřejmě stupňuje podporu hlavnímu regionálnímu spojenci Íránu, jak ukazuje dubnové rozhodnutí prodat mu systém S-300.

Analytik londýnské RUSI sdělil v dubnu Guardianu, že vznikají nebezpečné závody ve zbrojení a sklon k vnitroarabskému intervencionismu, které se kdykoliv mohou změnit v krveprolití.

To ovšem zřejmě Hollandovi vrásky nedělá. Jen dosud letos uzavřené obchody se zbraněmi podle ministerstva obrany vytvořily téměř 30 000 pracovních míst. V době, kdy má Francie 3,51 milionů lidí bez práce si prezident nemůže dovolit tyto údaje ignorovat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9282

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2015