Skotská vláda hodlá blokovat rozhodnutí konzervativců zrušit Zákon o lidských právech

12. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Skotská vláda varovala, že odmítne poskytnout právní souhlas s návrhem Konzervativní strany zrušit Zákon o lidských právech z roku 1998. Skotská nacionální strana už začala jednat o alianci s poslanci Konzervativní strany, kteří se stavějí proti zrušení tohoto zákona.

Alex Neil, skotský ministr pro sociální spravedlnost, řekl v úterý v edinburském parlamentu: "Skotská vláda zastává názor, že návrhy konzervativní vlády by vyžadovaly právní souhlas a tento parlament by měl dát najevo, že takový legislativní souhlas bude odepřen."

Konzervativní plán zrušit Zákon o lidských právech a nahradit ho omezenou britskou Listinou práv zřejmě povede "k absolutnímu konfliktu" mezi Londýnem a Edinburkem, varoval zdroj ve skotské vládě.

Vysoký činitel Skotské nacionalistické strany potvrdil deníku Guardian, že SNP jedná s potenciálními odpůrci zrušení Zákona o lidských právech ve snaze posílit opozici proti tomuto zrušení.

Skotská vláda si vyžádá právní analýzu toho, co by zrušení Zákona o lidských právech pro ni mělo znamenat.

Podle zákona o skotské decentralizaci musejí zákony, které vydá skotský parlament a rozhodnutí skotských ministrů být v souladu s Evropskou konvencí a se Zákonem o lidských právech z roku 1998. Přitom lidská práva jsou decentralizována a Skotsko o nich na svém území rozhoduje samo. To vytváří dva různé režimy lidských práv, ve Skotsku a v Anglii.

Avšak jediný skotský konzervativní poslanec v londýnském parlamentu a nový tajemník londýnské vlády pro Skotsko David Mundell se vyjádřil v rozhlase, že žádný konflikt neexistuje: "Nový zákon nahradí existující zákon a bude platit i ve Skotsku."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5883

Diskuse

Obsah vydání | 13. 5. 2015