Němcovovi spojenci vydávají jeho zprávu o ruských jednotkách bojujících na Ukrajině

12. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Aktivisté a přátelé ruského opozičního politika Borise Němcova zveřejní v úterý jeho analýzu o ruských vojácích, kteří tajně bojují na Ukrajině. Němcov na této zprávě pracoval, než byl v únoru zastřelen u Kremlu.

Blízký přítel Němcova Ilja Jašin a významný člen jeho strany RPR-Parnas vydá dokončenou zprávu s názvem Putin. Válka. Jašin se nedávno vyjádřil, že doufá, že "otevření očí společnosti vůči zločinu" ruských vojáků bojujících na východní Ukrajině pomůže válku ukončit. Mírné boje pokračují na východní Ukrajině navzdory únorovému příměří.

Ačkoliv existuje rostoucí množství důkazů, včetně rozhovorů s ruskými vojáky, že Moskva během posledního roku vysílá jednotky v aktivní službě a vojenskou výzbroj na Ukrajinu, Vladimír Putin to popírá. V Rusku se konaly četné tajné pohřby vojáků usmrcených na východní Ukrajině a jejich příbuzní si stěžují, že nepobdrželi odškodnění, které normálně dostávají veteráni z oficiálně přiznaných vojenských konfliktů.

Jašin a další dobrovolníci včetně regionálního politika Leva Šlosberga a válečného korespondenta Ilji Barabanova pokračovali v práci na Němcovově dokumentu, přestože policejní vyšetřovatelé zkonfiskovali dokumenty a počítače z Němcovovy kanceláře poté, co byl zavražděn.

Jašin a další aktivisté údajně nechali vytisknout 3000 výtisků zprávy, která bude také k dispozici na internetu, a plánují nalézt peníze na vydání ve větším nákladu. Přivést pozornost ruské veřejnosti k této zprávě však bude obtížné. Státní ruská média neinformovala o Němcovových předchozích zprávách, včetně zprávy o korupci při přípravách Olympijských her v Soči v zimě roku 2014. Z nedávného průzkumu veřejného mínění vyplynulo, že 64 procent Rusů neví, že tyto publikace existují.

Z Němcovovy vraždy byl obviněn jeden bezpečnostní důstojník z čečenského regionu a čtyři další muži, avšak, vyšetřovatelé nedokázali zjistit osoby, které si objednali to, co veřejnost široce považuje za nájemnou vraždu Němcova.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8378

Diskuse

Obsah vydání | 13. 5. 2015