Libor Prudký: V Praze hrozí bezdomovectví 30 000 lidem, kteří nejsou schopni platit činže

19. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Dnešní rozhovor Britských listů Bohumila Kartouse se sociologem Liborem Prudkým je tak závažný, že z něho vyjímáme několik důležitých citací:

Libor Prudký: Zpočátku lidé nečekali, že se budou mít líp, anebo že budou jezdit do zahraničí. Na prvním místě čekali, že se bude žít slušněji. Že se nebude muset lhát. Já jsem v té době zažil, co jsem už potom nikdy nezažil. A to je, že si lidi říkali: "Safra, co já jsem to udělal blbě."

Ta otázka potom už nebyla položena, protože proti tomu byla postavena varianta "Starejte se sami o sebe, měřte všechno penězi a říkejte, že jste pravicoví." Tomu každý rozuměl.

Tahle prachjednoduchá ideologie vyhrála v této zemi a dostala se do té podoby, že dneska je běžné, že někdo, když má možnost okrást toho, kdo je úplně bezmocný, tak to samozřejmě udělá.

Ten, kdo to říkal vyhrál, a to tím způsobem, že se společnost rozvíjí tímto směrem, ale zároveň že se nerozvíjí v těch dalších.

Sociální filozof Ralf Dahrendorf v roce 1990 napsal knížku o té revoluci v Evropě. Napsal, že jsou tři fáze. První fáze je fáze politická, on říkal šest měsíců. To se dá napsat ústava. Pak je fáze ekonomicko-právní, za šest let se jakž takž dají konstituovat nové prvky, a pak je fáze občanská. Která představuje změnu hodnot. A to je šedesát let.

Tam je fór v tom, že když se nespojí tyto fáze navzájem, když jedna nepomáhá druhé, tak to nefunguje. Zásadní na tom je, že když nejsou naplněny všechny, není naplněna žádná. Když nenaplníte tu občanskou, nemáte žádnou garanci, že existuje ekonomická svoboda.

Bezdomovců je v ČR kolem třiceti-pětatřiceti tisíc. Jde ale o potenciální bezdomovce. To jsou lidé, kteří jsou ohroženi ztrátou bydlení. Tam je potřeba vědět, jak jsou velké ty dluhy a na co jsou. To nikdo neví. Před pěti lety jsme dělali koncepci práce s bezdomovci v Praze a tehdy na městských bytech v Praze byly dluhy - a těch městských bytů už je jen pár - deset, dvanáct tisíc - na Prahu je to velmi málo - 160 milionů korun. Kdyby do toho někdo sáhl a vzal pravidla v úvahu, je na ulici 30 000 lidí v Praze.

0
Vytisknout
12027

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2015