Bulvární deník The Sun zveřejnil historické záběry hajlující britské královny

18. 7. 2015

čas čtení 3 minuty

Šéfredaktor Murdochova bulvárního listu The Sun obhajoval rozhodnutí deníku zveřejnit prozrazené filmové záběry, které byly zřejmě natočeny v roce 1933 nebo 1934, na nichž členové britské královské rodiny včetně malé nynější královny Alžběty II. nacisticky zdraví vztyčenou pravicí.

V černobílých záběrech se vyskytuje nynější královna, tehdy ve věku šesti nebo sedmi let, a její tříletá sestra Margaret, které spolu s královnou matkou a jejím strýcem, princem Edwardem, hajlují ve stylu německých nacistů.

Edward se později stal britským králem Edwardem VIII a abdikoval, aby si mohl vzít za manželku americkou lvici salónů, rozvedenou Wallis Simpsonovou, je často obviňován, že sympatizoval s nacisty. Edward a Simpsonová byli vyfotografováni, když se setkali s Hitlerem v Mnichově v říjnu 1937.

Buckinghamský palác konstatoval, že je "zklamáním", že se stal tento film z doby před osmdesáti lety "terčem vykořisťování". Byly vzneseny otázky, jak se film, který je součástí soukromého rodinného archivu, dostal na veřejnost.

Šéfredaktor deníku The Sun Stig Abell obhajoval rozhodnutí listu tyto záběry zveřejnit. "Je to otázka národního historického významu zkoumat, co se dělo v třicátých letech před začátkem druhé světové války."

Na zrnitých záběrech, které trvají asi 17 vteřin, si nynější britská královna hraje se psem v zahradě skotského zámku Balmoral, a pak spolu s Margaretou zamává do kamery.

Královna matka pak zdraví nacisticky vztyčenou pravicí a malá Alžběta pak gesto napodobí. Královna matka nacistický pozdrav opakuje, spolu s Edwardem, a Margaret pak pozvedne levou paži a obě děti dál tancují a hrají si v trávě.

Buckinghamský palác konstatoval: "Většina lidí bude tyhle záběry vnímat v řádném dobovém kontextu. Je to rodina, která si hraje a chvilkově napodobí gesto, které viděla ve zpravodajských týdenících. Nikdo tehdy nevěděl, v co se to vyvine. Naznačovat cokoliv jiného je zavádějící a nepočestné. Královně bylo v této době kolem šesti let a byla naprosto nevinná ohledně jakéhokoliv významu tohoto gesta."

Deník Sun napsal v komentáři, že se nezaměřuje na malou budoucí královnu, ale na jejího strýce, který byl nástupníkem trůnu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kompletní video je zde:
"

PS. Roy Greenslade, mediální komentátor deníku Guardian, plně souhlasí se zveřejněním tohoto materiálu. Co prý měl deník Sun s tím filmem dělat? Snad ho vrátit královně a nevydávat ho? Pověst královny zveřejnění nijak nepoškodilo. Kromě toho filmu chybí kontext. Je docela dobře možné, že se hajlováním královská rodina Hitlerovi posmívala. Je známo, že královna matka zastávala silně protiněmecký postoj.

0
Vytisknout
13260

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2015