Proč přicházejí uprchlíci do Evropy? Nemají jinou možnost

1. 8. 2015

čas čtení 5 minut

Buď bude v Evropě s uprchlíky chaos, anebo je Evropa začne spořádaně přijímat. Jiná možnost neexistuje.

Mou prací je informovat o uprchlické krizi ve všech jejích formách - v severní Africe, v Itálii, v Řecku a na Balkáně, píše v deníku Guardian Philip Knightsley. Během své novinářské práce na toto téma jsem interviewoval desítky uprchlíků, proč riskují smrt, aby se dostali do Evropy. Nejčastější odpověd je, že nemají jinou možnost. Mnoho uprchlíků se nemůže vrátit domů anebo začít nový život v jiných zemích na Blízkém Východě nebo v severní Africe. Tak nemají co ztratit a pokoušejí se dostat do Evropy. Znamená to, že se dál budou pokoušet přeplout Středozemní moře ve vratkých a děravých člunech - dokud nevznikne bezpečný, právní a realistický způsob, jak je přesídlit do Evropy.

Pro mnoho lidí bude tohle obtížné spolknout. Avšak realita je jasná: jedinou logickou, dlouhodobou reakcí na uprchlickou krizi je vytvořit právní rámec pro obrovské počty uprchlíků, aby se mohli dostávat do Evropy bezpečně. To se může zdát kontraintuitivní. Ale při nynějších počtech, ať se nám to líbí nebo ne, během nadcházejících čtyř až pěti let přijde do Evropy asi milion uprchlíků. Zda budou vytvářet uprchlické tábory, jako je provizorní tábor v Calais, záleží na tom, jak uspořádaný učiníme jejich proces integrace do Evropy.

Britský premiér Cameron si myslí, že situaci vyřeší, když se imigranti ze západní Afriky deportují domů. Jenže to většinu uprchlíků neodradí od pokusů dostat se do Evropy. Drtivá většina uprchlíků přijíždějících do Evrropy jsou Syřané, Eritrejci a Afghánci. To nejsou "ekonomičtí migranti", to jsou lidé, kteří prchají před občanskou válkou, útlakem a náboženským extremismem, v některých případech před všemi třemi příčinami. Proto mají právní nárok na útočiště v Evropě.

Přislíbit, že rychle přijmeme 1 milion syrských, eritrejských a afghánských uprchlíků je jediným způsobem, jak je přesvědčit, aby na to počkali v tranzitních táborech na Blízkém Východě a v severní Africe - namísto toho, aby se pokoušeli přeplout Středozemní moře na vratkých člunech, anebo aby zakládali tábory, jako je ten v Calais. Evropská unie zatím přislíbila přijmout 22 000 Syřanů a Eritrejců, čekajících na azyl na Blízkém Východě. Avšak vzhledem k tomu, že už existují 4 miliony uprchlíků ze Sýrie, toto je miniaturní, jen symbolický počet - který nijak neodradí vlnu lidí od toho, aby se pokoušela dostat se přes moře či zakládat nepovolené tábory. Musíme přislíbit, že přijmeme daleko větší počet uprchlíků, pokud je máme přesvědčit, aby počkali.

Někteří čtenáři toto odmítnou jako nepraktické. Jak by si Evropa mohla poradit s tolika uprchlíky? Avšak rozmístit 1 milion uprchlíků mezi 740 miliony obyvateli Evropy by mělo minimální sociální dopad. Byly by to také daleko menší počty než počet uprchlíků například v dnešním Libanonu - kde se místní obyvatelstvo čítající 4,5 milionů lidí zoufale snaží přijmout 1,2 milionu uprchlíků. Takový massivní program přesídlování lidí už má precedenty. Po vietnamské válce Západ přijal 1,3 milionu uprchlíků z tamějšího regionu. Dalo se to udělat jednou, dá se to udělat znovu.

Přijetí velkého počtu uprchlíků je daleko logičtější reakce než to, o co se dosud politikové pokoušejí. Loni v říjnu se EU pokusila suspendovat záchranné mise ve Středozemním moři, protože se obávala, že to povzbuzuje migranty, aby se začali vydávat na cestu. Lidé se pokoušeli přeplout Středozemní moře i po suspendování těch záchranných misí. Pak se EU rozhodla zahájit vojenské operace proti libyjským pašerákům lidí. Vysvětlil jsem jinde, proč to nemůže fungovat. V každém případě je už stejně pozdě: nyní cestuje daleko větší množství uprchlíků z Turecka do Řecka než z Libye do Itálie.

Jsou lidé, kteří by nechtěli poskytovat azyl nikomu. To je sice krásné - ale uprchlický problém to nevyřeší. Volba není mezi neformálními tábory uprchlíků v Evropě a dokonalou izolací Evropy. Volba je mezi neformálními tábory uprchlíků v Evropě a uspořádaným, řádně řízeným procesem masové migrace. Buď bude v Evropě s uprchlíky chaos, anebo je Evropa začne spořádaně přijímat. Jiná možnost neexistuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11306

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2015