Lidé omdlévali a utrpěli zranění při pokusu dostat se přes makedonskou hranici

21. 8. 2015

čas čtení 1 minuta



Zdravotníci se zoufale snaží ošetřit mnoho zraněných lidí uprostřed zpráv o uprchlích, kteří v natlačeném davu omdleli, když se stovky lidí pokusily proniknout z Řecka na sever.

Bylo slyšet, jak lidé křičí bolestí a zdravotníci se snažili ošetřit omdlelé a zraněné osoby. Makedonská armáda ve čtvrtek uzavřela hranici a rozmístila na železnici žiletkový drát, avšak makedonské ministerstvo vnitra uvedlo, že "omezený počet ilegálních imigrantů ve zranitelných kategoriích dostane povolení k vstupu do Makedonie a možná jim bude poskytnuta pomoc v souladu s kapacitami státu". Policie posléze vpustila do země několik stovek žen a dětí. Makedonská policie četné uprchlíky zranila ve snaze je rozehnat v zemi nikoho, kde setrvávají, mnozí z nich bez vody a bez potravin.

"Jakákoliv země je lepší než moje země. V mé zemi je válka, není tam budoucnost a dochází tam k zabíjení," řekl jeden mladý uprchlík. "Nikoho nezajímáme. Sedíme tady bez vody, bez jídla," řekl jiný muž. Pozvedl své dítě a prosil o pomoc: "My jsme také lidské bytosti a trpíme. Myslete na své děti."

Řada uprchlíků držela transparenty: "Pomozte nám, jsme ze Sýrie."

Melissa Flemingová, mluvčí pro Úřad pro uprchlíky OSN, kritizovala Makedonii za uzavření svých hranic. "Toto jsou uprchlíci hledající ochranu a nesmí se jim v tom bránit," zdůraznila.

Vedení Evropské unie odmítlo kritiku, že reaguje na uprchlickou krizi v Evropě pomalu. Uvedlo v pátek, že rozhodnějším akcím na pomoc uprchlíků nebrání Brusel, ale hašteření mezi členskými zeměmi EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7864

Diskuse

Obsah vydání | 25. 8. 2015