Češi jsou dlouho vychováváni k pohrdání lidmi, kteří potřebují pomoc

30. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

K vašim článkům odhalujícím příčiny nevstřícného postoje občanů ČR bych si dovolila malinko připomenout také to, že jim byl dlouhá léta předchozími vládami vymýván mozek opakováním hesla "postarejte se sami o sebe", píše Lenka Mazalová.

Bylo to vlastně motto (stejně jako "stát je nejhorší hospodář") směřování vlád k omezení funkce státu a v prvé řadě funkce sociální Zdůvodňovali tím svou restriktivní politiku. Aby si to každý zapamatoval, zdůrazňovali, že stát není od toho, aby se staral - špatně přerozděloval!

Sociálně slabí - jedno z jakých příčin nezaměstnaní, bezdomovci... byli předváděni jako největší přítěž ekonomického rozvoje.

Internetem kolovaly oběžníky, kolik údajně dostávali Romové nebo svobodné matky na sociálních příspěvcích apod.

Největší "nepřítel státu - de facto parazit" byl nadlidsky zhmotněn a občanům se to skutečně vrylo. V éře obav ze ztráty zaměstnání, kdy vám na připomínky zaměstnavatel opáčí: "Tak běž jinam, když se ti to tady nelíbí!" je příslušnost k nezaměstnaným - tedy "parazitujícím" na systému, jak byl obraz vytvořen, dehonestující.v A objevilo se cosi podivného. Místo solidarity u pracujících (prozatím! zajištěných) se projevil odstup až nenávist. Asi jako - my jsme jiní, my s nimi nemáme nic společného!

Takže manipulace "starejte se sami o sebe" zabrala a bohužel důsledky máme před očima i v případě příchozích z Blízkého východu či odkudkoliv! (Asi v duchu předchozího postoje by se dalo říct - My jsme jiní", se nic takového nemůže stát.")

Paradoxem je, že TITÍŽ, co výše citované heslo PROVOLÁVALI A PROVOLÁVAJÍ I DNES, SE NYNÍ DOVOLÁVAJÍ koho že to? No přece STÁTU, ABY JE OCHRÁNIL!

No nezbláznili byste se z toho?

0
Vytisknout
6249

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2015