Pohlednice Krušné hory (Erzgebirge)

6. 10. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 2 minuty

Ráno bývá v horách viditelnost k závisti; pole, železnice, lomy, zatopené oprámy, sídliště, vísky, lesy, obory, silnice, remízky, mosty, lávky, pasoucí se vysoká, ptáci vystřelují k nebi, vítr šumí a pohazuje klasy; pohlednice ze sudetské krajiny pořízena panem fotografem Sudkem, namalovaná z lásky nesmírné k divoké přírodě a hořícím uhelným slojím Bogdanem Kopeckým, Vladimírem Šavlem, opěvována básníky, pamatující odsud českých rodin a vyhnání rodin německých...

K oblakům stačí vztáhnout ruce, pochválena Matka za vlídnou výdrž s lidskými nespokojenci, kteří v laboratořích vynalézají nové podezřelé prvky - jen vody nám jaksi ubývá v pramenech, orná půda změněna v průmyslové zóny, lesy se vzpamatovávají z chemických spršek.

Pamatujte, nevěřící Tomášové, že chemičky byly, jsou a budou, neškodné i po výbuchu a požáru. Chemičky produkují léčebné látky, i proto sídlí ve městech - děkujeme, odejděte, marné volání v dobách dinosauřích i demokraticky vypečených. Pšouky plynů a látek neviditelných dostatek; kdysi i později zasaženy stromy, hnědé stopy na listech neměly souvislost s komíny odvádějícími k nebesům vonné parfémy, ve kterých hynuli ptáci.

Ráno přijdeš k autu, skla mastná, stěrače pracují naplno - to není tím, že v průmyslové zóně sídlí firma vyrábějící potřebné svinstvo k pokroku - z komínu se valí jen pára, čistá pára! Kdejaký Kanimura žvaní o potřebném rozvoji a lidských zdrojích, o otrocích, kteří našli práci. Proč zdroje nejsou ve vyvinutých zemích? Špatná otázka! Nu, jsou tací, co imrvére klafou! Optáte se mluvčího? Stěží, mluvčí u nás doma placeni za mlčení, pracovní povinnost nade vše - nemohou zrovna podávat informace, protože... a protože... a protože... být mluvčím je slušná sinekura pro otrlé povahy s kachním žaludkem.

Srdečné pozdravy, ze země milované a...

0
Vytisknout
6789

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2015