Bývalí britští soudci ostře zkritizovali vládu za nedostatečnou pomoc uprchlíkům. Co čeští soudci?

12. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Rozhodnutí britské vlády přijmout pouze 20 000 syrských uprchlíků během nadcházejících pěti let kritizovalo 300 vysokých britských právníků, bývalých soudců-členů Horní sněmovny a soudců v důchodu jako "příliš málo, příliš pomalu, a příliš úzké".

K ostré kritice britské vládní politiky vůči uprchlíkům se připojili bývalí vysocí britští soudci - Steyn, Walker a Woolf i bývalý předseda Evropského soudu pro lidská práýva Sir Nicolas Bratza.

Soudci a právníci požadují, aby Británie otevřela pro uprchlíky "bezpečné a právní cesty" do Británie, aby Británie přijala "férový a proporční podíl uprchlíků" a aby zrušila dublinský systém, který nutí žadatele o azyl žádat o něj v první zemi EU.

Catriona Jarvis, bývalá soudkyně vysokého britského imigračního a azylového tribunálu, konstatovala: "Až bude historie posuzovat, jak se naše země zachovala v této chvíli vážné krize, chceme opravdu, abychom byli posuzováni jako někdo, kdo lomil rukama a stál v pozadí v nečinnosti tváří v tvář obrovskému utrpení? Máme právní a legální odpovědnost poskytnout ochranu, která není mimo naše možnost a neměla by být mimo naši vůli."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6114

Diskuse

Obsah vydání | 14. 10. 2015