Palestinci na roveň Hitlerovi?

23. 10. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Je to sice již otřepané klišé, ale stále zůstávám v úžasu nad tím, že čeští komentátoři nemají chuť či rovnou odvahu výroky některých světových politiků jaksepatří sepsout. Aktuálním příkladem budiž poslední výrok izraelského premiéra Benjamina Netanjahua o tom, že za masovou vraždou milionů Židů nestojí primárně nacistický diktátor Adolf Hitler, ale jeruzalémský muftí Muhammad Amín Husajní. Hitler chtěl podle Netanjahua Židy „pouze“ odsunout, ale muftí mu poradil, aby je fyzicky zlikvidoval – doslova aby je spálil. Toto nehorázné a absolutně lživé tvrzení vyvrací jak německá vláda, jež jednoznačně připisuje vinu za holocaust nacistům ZDE, tak hlavní historička památníku obětí holocaustu Jad Vašem Dina Porat, jež jej označila za naprosto mylné ZDE.

Je až groteskní, jak jsou v českých sdělovacích prostředcích imunizovány skandální výroky významných světových politiků ze zemí, jež považujeme za své klíčové spojence. Tou zemí je samozřejmě i Izrael, s nímž má ČR takřka nerozlomné pouto. Co na tom, že mnohem méně skandální výroky ruského prezidenta vyvolávají u českých komentátorů téměř epileptický rauš.

Benjamin Netanjahu přišel se svými neomalenými výroky právě ve chvíli, kdy na Izraelem okupovaných palestinských teritoriích zuří nepokoje, jež si za tento necelý měsíc vyžádaly desítky palestinských a sedm izraelských životů. „Bibiho“ snaha přepsat historii a očernit Palestince v tuto třeskutou dobu je velice nebezpečná; vzpomeňme, co způsobila provokativní návštěva Ariela Šarona na Chrámové hoře před patnácti lety. Netanjahu takto jen přilévá olej do ohně - mezi řádky řka, že palestinské hnutí odporu je genocidní mašinérie mající za cíl zničit všechny Židy.

Ba co více – kdyby tuto lež, jež jednoznačně bagatelizuje nacistická zvěrstva, pronesl izraelský premiér v Německu, mohl by být podle tamních zákonů zatčen, souzen a skončit ve vězení ZDE.

Postava jeruzalémského muftího, který bojoval jak proti britské okupaci Palestiny, tak proti vytvoření židovského státu tamtéž, je všeobecně přeceňována - a stejně tak jeho kolaborace s nacisty, byť ta je jednoznačným historickým faktem. Muhammad Amín Husajní, který rozhodně nebyl žádným příjemným gentlemanem, s nímž bychom chtěli strávit nedělní oběd, navázal diplomatické styky s nacistickými pohlaváry v roce 1937 a s Adolfem Hitlerem se setkal 28. listopadu 1941 ZDE. V té době však už bylo takzvané konečné řešení židovské otázky několik měsíců realizováno.

Americká historička Lucy Dawidovicz ve své publikaci s názvem The War Against Jews ZDE píše o tom, že Hitler vydal příkaz ke konečnému řešení židovské otázky někdy v létě roku 1941, možná už na jaře. Ve stejné době se už uskutečnily první masové vraždy na sovětských válečných zajatcích s použitím neblaze proslulého plynu Cyklonu B, nemluvě o masakrech Židů v nacisty napadeném Sovětském svazu, které probíhaly ještě před muftího rozhovorem s Adolfem Hitlerem.

Během tohoto setkání, které trvalo hodinu a půl, se podle historika a autora knihy The Mufti of Jerusalem Philipa Mattara muftí snažil u Hitlera získat podporu pro myšlenku arabské nezávislosti ZDE.

Pikantní na celé kauze je skutečnost, že sionisté v roce 1933 podepsali s nacisty dohodu o transferu německých Židů do Palestiny, jež vyvolala mezinárodní židovský bojkot nacistického Německa ZDE. Nejde ale o první ani poslední aféru mezi sionisty a nacisty – další následovaly ZDE. Tento nemilý fakt však Netanjahu ve svém prohlášení cudně zamlčel, neboť mu nehrál do karet.

Shrnuto a podtrženo: Izraelský premiér se při očerňování Palestinců snížil k tomu, že vyvinil Adolfa Hitlera z iniciování holocaustu, a dopustil se tak nehorázné lži v zjevné snaze ještě více vyhrotit stávající nepokoje na Izraelem okupovaných palestinských teritoriích. ZDE.

0
Vytisknout
8120

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2015