Kdo jsou syrští Turkmeni?

25. 11. 2015

čas čtení 1 minuta


Turkmeni jsou syrští občané turkického původu. Pocházejí ze skupin, které se vydaly ze Střední Asie do dnešní Sýrie v 10. století. Osmanská říše po nich žádala, aby zakládali města, která by chránila cesty, a aby vyvažovali vliv arabských kmenů.


Nyní žijí v některých částech Sýrie, Íránu a Iráku, s populací někde mezi 1,5 - 3,5 milionu. Nicméně jejich počet v Sýrii se odhaduje na pouhých 200 000, což je asi 1 % počtu, který zde žil před válkou.

V Sýrii jich většina žije na západě, v governorátech Latakíja, Aleppo, Homs a Idlíb - tam, kde Rusko zaměřilo své nálety podporující prezidenta Asada.

Turkmenské oddíly bojující v Sýrii mají dohromady něco mezi 2 000 - 10 000 bojovníky. Tvoří je většinou umírnění sunnité, vycvičilo je Turecko a v oblasti, kde došlo k pádu ruského letounu, patří k nejsilnějším opozičním uskupením.

Turkmeni nejsou příznivci Asada ani arabského nacionalismu. Za vlády strany BAAS byl jejich jazyk (turečtina) zakázán, nesměli v něm psát, vyučovat nebo publikovat. Tvrdí, že majetek jim byl zabaven a města i ulice dostaly arabská jména.

Turkmenské skupiny spolupracují se syrskou opozicí, včetně Svobodné syrské armády (FSA), Katarem podporované skupiny Ahrár aš-Šám, ale i s Frontou an-Nusrá napojenou na al-Kájdu. Jejich hlavním protivníkem jsou vládní síly a "islámský stát", který je považuje za odpadlíky a dopustil se na nich vloni masového zabíjení.

Turkmeni jsou podporováni z Turecka, které je považuje za protiváhu kurdských povstalců.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12103

Diskuse

Obsah vydání | 27. 11. 2015