Za příslib tří miliard euro zatklo Turecko 1300 uprchlíků

1. 12. 2015

čas čtení 2 minuty


Turecko uspořádalo hned po jednání v Bruselu, kde mu EU přislíbila 3 miliardy euro, hon na uprchlíky. Asi 1300 Syřanů, Afghánců, Íránců a Iráčanu a tři pašeráci lidí byli uvězněni v pondělí v krajině nedaleko tureckého města Ayvacık, které leží severmně od řeckého ostrova Lesbos. V neděli EU přislíbila Turecku 3 miliardy euro, pokud zabrání lidem v pokusu přeplout do Evropské unie. c Organizace na obranu lidských práv varují, že snahy Turecka zabránit uprchlíkům dostat se do Evropy povedou k zvýšeným ztrátám na životech, protože uprchlíci budou nuceni použít riskantnějších metod.

Melanie Ward, náměstkyně ředitele organizace International Rescue Committee UK, konstatovala, že dohoda je "hluboce znepokojující, protože je jejím hlavním cílem zabránit uprchlíkům, aby mohli žádat o azyl v EU. To je v rozporu se základními zakládajícími principy Evropské unie. Tato dohoda povede jen k tomu, že pro uprchlíky bude nebezpečnější a dražší dostat se do Evropy."

Pašeráci také varovali, že je nemožné zastavit takto velké vlny uprchlíků. Jeden z nich konstatoval: "O tom, zda uprchlíci půjdou do Evropy nebo ne, rozhodují sami Syřané. Jsou to lidé, kteří riskují své životy už cestou z Damašku. Ti, kdo budou chtít se dostat do Evropy, se o to budou pokoušet."

V Turecku je v současnosti podle odhadů asi 2,2 syrských uprchlíků. Turecko je neuznává jako uprchlíky, nemají právo pracovat, jejich děti nemohou chodit do škol a mezinárodní organizace nemají dostatečné prostředky na potraviny pro ně, takže uprchlíci hladovějí. Mnoho lidí, kteří se snaží v Turecku pracovat ilegálně, je drsně vykořisťováno tureckými zaměstnavateli.

"Pracoval jsem tady tři měsíce a ani jednou jsem nedostal plat," řekl deníku Guardian jeden Syřan. "Proto chci odejít - chci mít možnost vést důstojný život."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6453

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2015