Obstrukce jako další krok pravice do nicoty

2. 12. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

České tzv. pravicové strany, ODS a TOP09, vůbec nereflektují to, že se jim nedaří ani po téměř dvou letech vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL získávat voliče na svou stranu. Jsou stále mnohem méně populární než vládní strany. Hlavní cíl jejich rétoriky, Andrej Babiš a jeho hnutí ANO, naopak ve voličské podpoře spíše roste, rozhodně však neklesá.

Současné obstrukce ve Sněmovně mohou sotva na stranu pravice postavit někoho jiného než lidi už přesvědčené a ty méně přesvědčené, kteří ještě byli odhodláni volit pravici, mohou spíše odradit. V současné situaci by vážně míněné trvalé obstrukce mohly být dobrým argumentem pana Babiše pro předčasné volby, které by i zásluhou neschopnosti pravice nejspíše výrazně vyhrál. Pravici by se po takových volbách mohlo klidně stát, že se do Sněmovny už nedostane.

Babiš může veřejnosti říci: dobře, když TOP09 a ODS chtějí trvalé obstrukce, nezbývá, než nechat o tom rozhodnout voliče. Když TOP09, ČSSD a ODS budou proti, ztratí tím – nejvíce ale pravice, neboť její rétorická protibabišovská odvaha náhle splaskne. Pokud se předčasné volby naopak uskuteční, sotva na nich bude Babiš tratit.

Odchod Karla Schwarzenberga z čela TOP09, jejíž tváří se stal konečně pan Kalousek, je v tomto kontextu výborně načasovaným krokem. Důležité je přece, že Kalousek je zkušený politik, který spasil tuto zemi před krizí, na voličích vůbec nezáleží. Žádná poctivá analýza toho, proč lidé volí ANO a co by s tím měla pravice udělat, zjevně neproběhla (možná ale chce pravice bojovat o voliče komunistů nebo socialistů nebo lidovců). Jisté ovšem je to, že mandát dávají voliči, nikoli obstrukce, a pokud to někdo trvale nechápe, může se ocitnout brzy bez mandátu.

0
Vytisknout
6837

Diskuse

Obsah vydání | 4. 12. 2015