V Bangladéši je stoupající hladinou moře ohroženo 18 milionů lidí

Marshallovy ostrovy postupně pohlcuje moře

3. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Zatímco v Paříži probíhá konference zástupců největších průmyslových mocností o dohodě na řešení klimatické krize, obyvatelé Marshallových ostrovů v Indickém oceánu vedou svůj každodenní zoufalý boj, který nemohou vyhrát. "Nemá smysl jet do Paříže a vrátit se s oznámením ve smyslu 'během pár let bude vaše země pod hladinou moře'," říká Tony A. deBrum, ministr zahraničí Marshallových ostrovů. V Paříži se snaží přesvědčit světové mocnosti o jejich odpovědnosti za situaci, v níž se obyvatelé jeho země, stejně jako řady dalších oblastí na Zemi, které jsou ohroženy stoupající hladinou moře.

Lidé na Marshallových ostrovech pociťují stoupající hladinu oceánu na svém denním životě. NY Times přinášejí příběh Linbera Aneje, jednoho z obyvatel hustě osídleného pobřežního slumu, který se snaží každý den marně opravovat provizorní hráz, která má bránit vlnám přílivu, aby se voda dostala do domu, který obývá jeho třináctičlenná rodina. 

Uvědomuje si, že z dlouhodobého hlediska je to zcela zbytečné, nemíní zůstávat se svými dětmi na místě, které zmizí z mapy světa. Na druhou stranu, jako nejstarší syn nemůže opustit rodiče.

Mezitím, kdy se obyvatelé Marshallových ostrovů snaží zápasit s oceánem, aby ubránili své chatrné domovy, v přepychovém hotelu v Paříži jednají představitelé světových velmocí o dalším společném postupu při snižování vlivu n akceleraci klimatických změn. 

Zástupci zemí, jako jsou Marshallovy ostrovy, sem přijíždějí s jednoznačným požadavkem na stanovení konkrétního plánu na pomoc postiženým oblastem. Například v Bangladéši by se pod hladinou moře mělo do roku 2050 ocitnout 17 % území, což znamená přesídlení 18 milionů lidí. 

Na rozdíl od Marshallových ostrovů, které mají díky vojenským vztahům smluvně zajištěn přesun 70 tisíc obyvatel do USA, ostatní s takovým řešením počítat nemohou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7987

Diskuse

Obsah vydání | 4. 12. 2015