Guindrecourt-sur-Blaise: Francouzská vesnice, kde dostala ultrapravice 90 % hlasů

9. 12. 2015

čas čtení 2 minuty


Malá vesnička Guindrecourt-sur-Blaise s 45 obyvateli dala ultrapravicové Národní frontě největší podíl hlasů v nedělních regionálních volbách. Všichni voliči s výjimkou tří hlasovali pro stranu Marine Le Penové.


Starosta Pascal Demerson řídí obec 250 km východně od Paříže a není zvyklý na média.

Z 21 voličů zde všichni kromě 3 hlasovali pro ultrapravicového kandidáta Floriana Philippota a dosáhli tak v podpoře Národní fronty celostátního rekordu.

Guindrecourt je součástí regionu Grand-Est, který se rozprostírá od východních předměstí Paříže až na německé hranice.

Philippot, jeden z nejbližších spolupracovníků Le Penové, získal 35 % hlasů. Socialistický kandidát zde navzdory výzvě vedení strany odmítl odstoupit, takže NF region zřejmě ovládne v hlasování konaném další neděli.

Výsledek hlasování v Guindrecourtu není zrovna příliš překvapující. V posledních prezidentských volbách v roce 2012 zde 60 % hlasů získala Le Penová. Mezi nimi i hlas čtyřiatřicetileté Fanny Misy, místní radní, která čeká dvojčata. Ta trvá na tom, že nejde o protestní hlas.

"Chci politiky, kteří pomůžou francouzskému lidu, to je vše. Nám už je dost těžko, ale co naše děti? Bojím se o ně. Bojím se, že neseženou práci."

Vloni department Haut-Marne, jehož součástí je Guindrecourt, zaznamenal mírný pokles nezaměstnanosti. Avšak 9,7 % znamená mizerné vyhlídky pro místní podniky a domácnosti.

Stejně jako jinde tu za ekonomickou krizi obviňují mainstreamové strany odleva doprava, které se střídají u moci po desítky let, ale nedokázaly zastavit úpadek.

Voliči Národní fronty společně tvrdí, že se cítí opuštěni politiky hlavního proudu. V Guindrecourtu se pouze ultrapravicový kandidát objevil osobně.

Pocit zanedbanosti je typický pro francouzské semiurbanizované venkovské oblasti, kde se zranitelné obyvatelstvo hrne ke krajní pravici. Obyvatelé si stěžují na "sociální nejistotu", které Le Penová a její strana tak často mluví.

Až na několik výjimek se lidé nezmiňují o přistěhovalectví, terorismu, ani bezpečnosti - což tři hlavní kampaňová témata Národní fronty.

Avšak výzkumy naznačují, že strach z terorismu je hlavní příčinou nedělního úspěchu strany. Zejména v odlehlých oblastech, kde je přistěhovalců málo a jsou islámským státem" ohroženi nejvíce.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6664

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2015