Brazilští výzkumníci objevili, jak byliny zlepšují funkci mozku

11. 12. 2015

čas čtení 2 minuty


Brazilský výzkum institutu IDOR a Federální univerzity v Riu ukázal, že flavonoid apigenin obsažený v petrželi, tymiánu, heřmánku a paprice zlepšuje formaci neutronů a posiluje spojení mezi mozkovými buňkami. Mohl by tady být použit při léčbě depresí, schizofrenie, Alzeimerovy a Parkinsonovy choroby.


Předchozí experimenty se zvířaty prokázaly, že látky ze stejné chemické skupiny jako apigenin, známé jako flavonoidy, pozitivně ovlivňují paměť a schopnost učení. Mnoho studií vyzvedává potenciál flavonoidů při ochraně a zlepšování mozkových funkcí. I když účinnost flavonoidů z hlediska zdraví mozku není nový poznatek, nový brazilský výzkum poprvé prokázal pozitivní účinky apigeninu přímo na lidské buňky a poprvé rozebral mechanismus působení.

Vědci zaznamenali, že pouhou aplikací apigeninu na lidské kmenové buňky v misce se tyto po 25 dnech vyvinou v neurony - což je účinek, k němuž by bez této látky nedošlo. Navíc neurony, které vznikly, vytvořily silnější a sofistikovaná spojení.

"Silná spojení mezi neurony jsou pro dobrou funkci mozku, zlepšení paměti a učení klíčová," vysvětluje neurovědec Stevens Rehen, hlavní autor studie publikované v časopise Regenerative Biology.

Výzkumný tým demonstroval, že apigenin funguje navázáním na estrogenové receptory, což ovlivňuje rozvoj, zrání, fungování a plasticitu nervového systému. Tato skupina hormonů je známa tím, že brzdí nástup psychiatrických a neurodegenerativních onemocnění jako je schizofrenie, deprese, Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Nicméně využití terapií založených na estrogenu je omezeno kvůli zvýšenému riziku vzniku tumorů a kardiovaskulárních problémů.

Výzkumníci jsou přesvědčeni, že apigenin může být využit při alternativním přístupu k budoucí léčbě neurodegenerativních onemocnění a také při strategiích neuronální diferenciace v laboratořích.

"Ukázali jsme novou cestu pro nové studie této látky," prohlásil Rehen. "Navíc flavonoidy jsou přítomny v některých potravinách a můžeme spekulovat, že dieta bohatá na flavonoidy může ovlivnit formaci neuronů a způsob, jak v mozku mezi sebou komunikují."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7529

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2015