Marshallovy ostrovy budou žalovat Británii, Indii a Pákistán za jaderné zbraně

30. 1. 2016

čas čtení 1 minuta


Soustroví, kde se konaly nechvalně známé jaderné zkoušky na atolu Bikini, si stěžuje mezinárodnímu soudu, že jaderné mocnosti nesplnily své povinnosti ohledně odzbrojení.

Marshallovy ostrovy budou požadovat u nejvyššího soudu OSN, aby žaloval Indii, Pákistán a Británii. Tyto země obviňují, že nezastavily závody ve zbrojení.

Mezinárodní soudní dvůr, který byl založen r. 1945 pro spory mezi státy, oznámil, že se v této věci budou konat tři samostatná slyšení mezi 7. a 16. březnem.

V roce 2014 obvinily Marshallovy ostrovy, souostroví v Tichém oceánu, kde žije 55 000 lidí, devět zemí, že "nesplnily své povinnosti ohledně zastavení jaderného zbrojení". Obvinění se týká Číny, Británie, Francie, Indie, Izraele, Severní Koreje, Pákistánu, Ruska a USA.

V letech 1946 - 1958 konaly na Marshallových ostrovech Spojené státy opakované jaderné zkoušky. Obyvatelé atolu Bikini žijí od roku 1945 v exilu. V sedmdesátých letech se někteří z nich vrátili, poté, co američtí vědci prohlásili, že je atol bezpečný, ale v roce 1978 byli znovu donuceni se odstěhovat, poté, co konzumovali potraviny s vysokou mírou radiace, vypěstované na místech dřívějších jaderných zkoušek.

Tribunál pro odškodné v souvislosti s jadernými zkouškami rozhodl, že má být vyplaceno odškodné ve výši více než 2 miliard amerických dolarů, ale platby se zastvaily poté, co byl vyčerpán americký fond pro odškodné ve výši 150 milionů dolarů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6097

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2016