OSN varuje, že Evropa je na samém pokraji "humanitární krize, kterou sama vyvolala"

1. 3. 2016

čas čtení 1 minuta


Vysoký úřad OSN pro uprchlíky uvádí, že v lednu a v únoru 2016 přišlo do Evropy 131 724 uprchlíků. Je to skoro tolik jako za celý první půlrok 2015, kdy jich do Evropy přišlo 147 209. Úřad pro uprchlíky konstatoval, že Řecko už "těžce zápolí" s rostoucími počty příchozích uprchlíků, a částečně z toho obvinil evropské vlády za to, že se nedohodly na uprchlických kvótách a že zavádějí pohraniční blokádu.

"Nekoordinovaná opatření vyvolávají zbytečné utrpení a riskují, že jsou v rozporu s zákonnými normami EU i s mezinárodními zákonnými normami," konstatoval mluvčí UNHCR Adrian Edwards v úterý v Ženevě. "Řecko samo nemůže tuto situaci zvládnout. Je absolutně životně důležité, aby bylo prioritizováno a realizováno relokační úsilí uprchlíků tak, jak to bylo schváleno v roce 2015."

Do pondělka dosáhl počet imigrantů, kteří potřebují ubytování, 24 000 osob, Tisíce lidí spí v centrech řeckých měst a na řecko-makedonské hranici pod širým nebem. Vysoký úřad OSN pro uprchlíky zdůrazňuje, že je zapotřebí více zdrojů a lepší koordinace. Je to životně důležité, nemá-li dojít k širšímu utrpení a chaosu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6613

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2016