Polská vláda zaujala vůči Evropské komisi vzdorný postoj

1. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


Polská vládní delegace v Bruselu odmítá kritiku Evropské komise ohledně ústavní krize v Polsku. Jak známo, vláda strany Právo a spravedlnost (PiS) ochromila v Polsku nezávislý ústavní soud.

Šedá eminence polské vlády, šéf strany PiS Jarosław Kaczyński zpochybnil právo Evropské komise zahájit proti Polsku řízení v důsledku toho, že Polsko porušuje demokratické předpisy Evropské unie. Kaczyński tvrdí, že jde o proceduru, kterou si Evropská komise "vymyslela", a pohrozil, že se Polsko bude soudně bránit.

Zdroje v Bruselu poukázaly na to, že postoj polské vlády protiřečí požadavkům, které definovala Benátská komise, právní orgán Rady Evropy, který začátkem letošního roku vydal zprávu o polské krizi. Benátská komise požaduje, aby nynější polská vláda uznala tři soudce, které zvolil do patnáctičlenného Ústavního tribunálu minulý polský parlament. Zdůraznila také, že nová polská vláda musí uznat rozhodnutí Ústavního tribunálu z 9. března, že novýž zákon, regulující činnost Ústavního tribunálu, je protiústavní.

Polská premiérka Beata Szydło a Kaczyński odmítají verdikt z 9. března uznat, protože podle jejich nového zákona, který je zpochybňován tímto verdiktem, verdikt neplatí, protože nebyl schválen dvoutřetinovou většinou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6646

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2016