2. Váš názor a váš pohled na věc nás zajímá

4. 6. 2016

čas čtení 4 minuty



Sdílejte na Facebooku!

V polovině května se konalo v Evropském parlamentu ve Štrasburku Evropské setkání mládeže 2016 (EYE - European Youth Event 2016) s mottem "Společně to můžeme změnit". Podrobné informace v angličtině jsou ZDE

Odkaz a témata z minulého týdne jsou ZDE

Díky Britským listům se můžete o tématech, která víří Evropou i světem, dozvědět a diskutovat o nich společně s námi.

V nadcházejících týdnech vám chceme postupně zprostředkovávat otázky z pěti tematických okruhů, o nichž mladí lidé z celé Evropy ve Štrasburku diskutovali. Přijde nám, že otázky, které pro setkání připravili jeho organizátoři, jsou vynikajícím způsobem zformulovány a jsou nesmírně aktuální a důležité. Řeší budoucnost Evropy i světa, který je na rozcestí. Rádi bychom, kdybyste se k nim vyjádřili. Chtěli bychom vyvolal aspoň ozvěnu vynikající diskuse, jaká se konala ve Štrasburku. Chtěli bychom vědět, co si o těchto otázkách myslíte vy. Napište nám svůj názor, na twitteru či emailem. Zajímavou diskusi zveřejníme.

Pěti tématickými okruhy bylo ve Štrasburku toto:

- Válka a mír: vyhlídky na mírovou planetu

- Apatie nebo účast: plán pro živou demokracii

- Vyloučení nebo přístup: jak zasáhnout proti nezaměstnanosti mladých lidí

- Stagnace nebo inovace: pracovní svět zítřka

- Selhání nebo úspěch: nové cesty k udržitelné Evropě

Otázky, k nimž bychom chtěli znát vaše názory, jsou níže. Napište nám na twitter @o_evrope anebo do redakce Britských listů redakce@blisty.cz

Sledujte vyhlášení nových otázek vždy v sobotu. .

Apelujeme nejenom na mladé lidi, aby se vyjadřovali k otázkám současné Evropy i České republiky.

Vyberte si otázku, nebo otázky, které vás nejvíce zaujaly a k těm se vyjádřete. Chceme slyšet váš hlas.

Dominika Švecová a Jan Čulík

Válka a mír: Perspektivy pro mírovou planetu

MIGRACE

Migrace: Přes celý vesmír. Miliony uprchlíků a migrantů přicházejí do Evropy. Hledají tam bezpečí a lepší život. Máme je přijmout nebo před nimi přirazit dveře? Co by mělo být součástí nové evropské imigrační a azylové politiky? Poskytnutí práva pobytu cizincům, anebo poskytnutí občanství evropských zemí? Jak mohou hostitelské země zlepšit integraci nových občanů? Jak mění imigrace Evropu?

Jsou uprchlíci vítaní? Jak si poradit s uprchlickou krizí? Existuje nějaký správný způsob? Jakým problémům čelí imigranti při příchodu do Evropy, když tam začínají svůj nový život? Jak může mít Evropská unie prospěch z imigrace?

Seznamte se s mladými uprchlíky. Vyslechněte zkušenosti a myšlenky přímo od mladých uprchlíků žijících v Evropě. Využijte příležitosti hovořit přímo s uprchlíky v malých skupinách o celé řadě otázek. Jaké to je, být uprchlíkem v Evropě? Jaké problémy mají uprchlíci, když se snaží získat přístup ke vzdělání a k zaměstnání? Co můžeme učinit my na podporu jejich včlenění do společnosti a jak můžeme napomoci tomu, aby byli společnosti prospěšní?

Co to znamená být uprchlík? Jakým problémům čelí uprchlíci cestou k novému životu? Co v budoucnosti uprchlíky čeká? Jaká je role a odpovědnost organizací mladých lidí v uprchlické krizi?

My se nebojíme. Samopaly kontra demokracie. Jaká je reakce Evropy na teroristické útoky a na organizovaný zločin? Jak utváříme demokratický život v prostoru mezi odvahou a opatrností, svobodou a bezpečností v Evropě? Má existovat volný pohyb po celém kontinentu, anebo je nutno znovu zavést pohraniční kontroly a bezpečnostní opatření? Měl by stát více pronikat do soukromí občanů v rámci boji proti terorismu, anebo by měl soukromí občanů respektovat? Jaké mohou být nové způsoby ochrany života a lidských práv obyvatel Evropy i jiných částí světa?

0
Vytisknout
8539

Diskuse

Obsah vydání | 10. 6. 2016