Írán odmítl inspekci svých jaderných zařízení

8. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


Íránská vláda zamítla vstup delegaci amerických kongresmanů do země. Zákonodárci měli ověřit dodržování dohody o jaderném programu uzavřené loni v létě. Teherán odpověděl na žádost ostrými slovy v dopise, kde tvrdí, že podle dohody nemá žádný Američan právo monitorovat dodržování dohody.


Írán odpověděl v ostře formulovaném dopise zaslaném minulý týden ministerstvu zahraničí, že cestovní víza do Íránu nebyla udělena na základě toho, že žádný americký občan ani představitel nemá právo provádět inspekci sporných íránských jaderných zařízení.

Poslanci Mike Pompeo, Lee Zelden a Frank LoBiondo se několik měsíců snažili získat víza do Íránu, aby se setkali s americkými rukojmími a provedli inspekci jaderných zařízení.

Íránci proces brzdili a nedodrželi ani vlastní lhůtu pro odpověď. 2. června íránští představitelé oficiálně informovali ministerstvo zahraničí o zamítnutí žádosti.

"Navzdory tomu, co zjevně předpokládáte, členové Kongresu nemohou diktovat politiku jiných zemí," napsalo íránské ministerstvo zahraničí.

Írán nedovolil žádnému z účastníků loňských jednání inspekci svých jaderných zařízení, která by ověřila, že dohodu dodržuje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6681

Diskuse

Obsah vydání | 10. 6. 2016