Michael Moore o Brexitu, o Trumpovi a o svém novém filmu

10. 6. 2016

čas čtení 4 minuty

V pátek je v Británii premiéra nového filmu Michaela Moora Where to Invade Next

Jon Snow: Jak jsme slyšeli, ve čtvrtek večer Barack Obama oficiálně podpořil kandidaturu Hillary Clintonové, i když její demokratický soupeř Bernie Sanders stále ještě nebyl ochoten přiznat porážku, když se setkal s americkým prezidentem v Bílém domě. Jedním ze Sandersových stoupenců je dokumentarista Michael Moore známý pro filmy, které se stavějí kriticky vůči životu a politice ve Spojených státech. Jeho nejnovější film, Where to Invade Next, Kde provést příští invazi, je cestopis, který srovnává americkou hospodářskou a zahraniční politiku s politikou celé řady jiných zemí, na něž pohlíží pozitivněji. I když Británie mezi těmito zeměmi není. Michael Moore je nyní v Londýně a já jsem se s ním sešel.

Jon Snow: Americký sen je naživu všude. Tedy, mimo Ameriky. Film Michaela Moora Where to Invade Next nás bere na cestu, v níž nám ukazuje, jak Evropané lépe vydávají své peníze na mír než Spojené státy na válku.

Michael Moore: "Italové mají skoro největší délku průměrného života na světě. Žijí o čtyři roky déle než průměrný Američan."

Jon Snow: Moore zjišťuje, že zaměstnanci zde mají osm týdnů placené roční dovolené. Naproti tomu, ve Spojených státech neexistuje žádná zákonem definovaná dovolená. A když jde o vzdělání, finské výsledky patří k nejlepším na světě.

Michael Moore: "Amerika by měla začít vyučovat podle standardizovaných osnov."

Jon Snow: Michael Moore navštěvuje v tomto filmu sedm dalších zemí, ale rozhodl se nepřijet do Británie.

Michael Moore: "To, že jsme nepřijeli do Británie, nebyla chyba. Rozhodli jsme se, že se z Británie nemůžeme o ničem poučit."

Jon Snow: "My jsme se stali přívažkem?"

Michael Moore: "Stali jste se přívažkem. Příliš jste se nám připodobnili. Poskytli jste alibi Georgi W. Bushovi pro invazi do Iráku. Bushovi by se to bez Tonyho Blaira nepodařilo."

Jon Snow: "Co byste vzkázal některým zdejším mladým lidem, kteří považují celou myšlenku Evropy za něco, bez čeho se obejdou, a raději by se podobali Americe. Co si myslíte o tom, že Británie uvažuje o odchodu z Evropy? Co se týče našeho vztahu k EU."

Michael Moore: "Pro lidi zvnějšku to vypadá trochu zvláštní, proč byste chtěli opustit Evropskou unii? Zaprvé, moderní Evropa existuje, protože jste ji zachránili. Vy, Británie, jste zachránili Evropu. Vy jste za to obětovali životy. Vy jste trpěli, aby Evropa, kterou dnes máme. Vy se vlastně chováte jako ostrov. Tedy vy jste ostrov, ale to není svět jednadvacátého století. My jsme všichni na sobě navzájem závislí. Jsme všichni občané tohoto světa. Náhle jít zpět do minulosti. A proč že lidé chtějí odejít? Že se jim nelíbí, jak EU utrácí jejich peníze? Tak proč platí daně tady v Británii? Když se vám nelíbí, jak parlament utrácí vaše peníze, přestaňte platit daně! Ne, to nejde."

Jon Snow: "Co se stane teď v Americe? Protože to nebude po vašem, že?"

Michael Moore: "Ne, nebude. I když bude nominována Hillary Clintonová, ona stojí napravo od prezidenta Obamy. Ona je jestřáb. Nebude to nutně tak, jak to bylo za prezidenta Obamy."

Jon Snow: "Vy byste raději viděl Bernieho jako kandidáta?"

Michael Moore: "Absolutně. Existuje několik věcí, které bych chtěl, aby udělal, ale jsem naprosto nadšen, že jsem zažil za svého života, že 46 procent delegátů je pro demokratického socialistu. V USA. Vyhrál ve 22 státech. Skoro polovina amerických států hlasovala pro socialistu. Napadlo vás, že se to kdy stane v USA?"

Jon Snow: "Napadlo vás, že 50 procent bude hlasovat pro ženu?"

Michael Moore: "Ano, samozřejmě, protože 51 procent z nich jsou ženy. Ale polovina země nejsou socialisté. "

Jon Snow: "Je Trump důsledkem problémů, jimiž se zabýváte ve svém filmu, anebo si myslíte, že je to náhodné? Že je prostě jen důsledkem odcizení?"

Michael Moore: "Trump je důsledkem odcizení, ale většinou je produktem médií. On zosobňuje média. Měl velmi populární televizní pořad. "

Jon Snow: "Podle toho měřítka bych mohl říci, 'Proč nejste prezidentem USA vy?'"

Michael Moore: "No, já bych mohl říci, proč vy nejste premiérem Velké Británie?"

0
Vytisknout
8115

Diskuse

Obsah vydání | 10. 6. 2016