Bodláky Václava Duška

Každý den odvahu prý mnoho nestojí

4. 6. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Chybíš -li, vážený souputníku, v našem mrňavém bulvárním orloji, jako bys zemřel. Lid chce číst pohádky pro dospělé - neboť všední život jest nuda, nuda a šeď. Bulvárně tvořit není legrace. Ke všemu můžeš být v ohrožení, že jakýsi halama po tobě vztáhne spravedlivou pracku, ale nic není tak horké, jak se servíruje. Klídek. Vytrvat. Kam sáhneš, doslechneš, dohlédneš, hned máš téma ku zpracování. Vytáhne se příkladně prastará záležitost ohledně výběru jména. Dcerka známého uměleckého pišošvora se měla státi Stalinkou. Naštěstí se otecko nechal přemluvit, aby nešílel. Existují jedinci, co straší bulvarizací - jeminkote, žijeme ve světovém bulvárním kotli, kde se vaří med i jed a fronty hladových slintají nad poživatinami, nevídanými ve starých časech malinkatého bulvárku...

Ztrátu paměti lze léčit stěží. Své o tom vědí zaručení apoštolové lidství - Marek Pinda junior, Jarda zvaný Trumbera a další věrozvěstové umazaných polopravd, které nám svět závidí. V dnešních roztomilých časech odvaha nic nestojí. Je príma, že se hrají hry na novodobé disidenství, jenže... V této době, vážení, tato hra postrádá drama. Připomíná drsnou realitu, hru na schovávanou, kdy nejapný politický nimra byl ze hry vyloučen - neboť by nebyl nikým hledán.

V šedesátých letech natočil film Každý den odvahu odvážný režisér a velký krásný člověk Evald Schorm. Byl po zásluze odměněn činiteli prahnoucími po činění dokonalé čistoty! K čemu provokovat, drahoušci?! Pište, pište, pište, točte filmy, malujte placatě... Placatě? Nu, dnes je jaksi doba placatostem nakloněna. Potížisté proklatí, hledáte důkazy? Nenechte se vysmát. Je to jako plivnout do stromovky, chápete. Nechápete - pak vás doba vyučí.

Máme na dosah ruky vítězství všeho myslitelného druhu. Zdánlivé maličkosti jsou základy vyšších pricipů. Protikuřácký zákon - hle, jak se to mele. Kuřáctví zaručuje tučný příspěvek do chudého zdravotnictví. Nejdříve tě promoříme tabákem, pak si tě položíme na operační stůl a začneme tvořit. Kouřit, nekouřit, žít, nežít, toť otázka pro potížisty. Dejte si panáka z enciánu, přijdete na jiné myšlenky. Kořaleční meducína lepší, než pastilky na předpis. Porucha osobnosti, oj, nezadržitelně se zvyšující diagnóza, špatná prognóza. A pozor, zasažena je společnost od zdola nahoru. Blbec, ministr, ministrant, tumáš od cesty, střevlíku, poruchu k závisti.

Jen odvahu!

V zemi milované mnoho podnikatelů - Baťa žádný. A rčení náš zákazník, náš pán - lze nalézt v prvorepublikových čítankách. Musí se vydělávat i za cenu novodobého otroctví. Mít otroka patří k módě otrlých lumpů, kteří si nedělají vrásky s potupenými – lidí je ostatně, jak známo, jako psů. Podáš plnou misku šlichty uvařené podle tisíce knižních kuchařek a už otroci panáčkují, aportují - nudle po bakalovsku s ostrou omáčkou maláčovkou, hltají a věrně slouží...

Nejlepší podnikání v regionu Czechia - tvarůžkové doly. Dobrá víra absentuje, hanba fackuje nepřipravené snílky. Snít bývá nebezpečné, ale sladké zároveň. Podnikat v oboru Jájismu nevyžaduje školu, mravnost. V minulosti zabránil kolega herec mladé nadějné a krásné herečce vstupu do divadla - doba nedoba, je třeba ubližovat - spáchala sebevraždu. Mizera vypustil duši, ta klesla do pekla.

Z tribun zaznívají paví zpěvy znalců stěhování národů - píseň národů ať jsme různých přísně zakázána! Dědeček Všesněd a babička Všehochuť doplňují řady vědoucích. Doporučuji ke zhlédnutí film Autobus. Kdysi vzbudil zaslouženou pozornost, mj. i proto, že byl údajně natočen neprofesionálem. Turci podvedení mizerou, zanechaní na pospas severského velkoměsta, oklamaní, okradení, bez papírů - vrženi do reality bohatství - duchovního nikoli! Laskaví dobrodějové, trolové... nebo snad trotlové, jim podstrčí gumové párky - hrozná sranda k popukání - opravdu. Krutost seveřanů sklízí dnes odměnu. Kdo se povyšuje, bývá ponížen. Film o krutosti, odpornosti lidské - natočeno bez servítků.

Jehošua v nedohlednu. Lidoopí pieta v ZOO Praha, matka Shinda svírá v náručí opičátko a matky vražedkyně cpou děti do kontejnerů, krabic, tašek. Mít odvahu vychovat dítě může být i hrdinství, vychovat potomka ve válečných podmínkách – kdy války jsou nucené porážky podporované prý rozvinutými zeměmi, vyžaduje matky s velkým M! Každý den odvahu, krásné bytosti!

0
Vytisknout
7977

Diskuse

Obsah vydání | 7. 6. 2016