Británie: Stoupenci Brexitu mají údajně už šestiprocentní náskok

14. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


Z průzkumu veřejného mínění, provedeného o víkendu společnostní ICM pro deník Guardian vyplývá, že podpora mezi britskými voliči pro odchod Británie z EU zřejmě sílí. Pro Brexit se vyslovilo 53 procent voličů, zatímco pro setrvání Británie v EU 47 procent, pokud se vyloučí procento dosud nerozhodnutých voličů. Podpora pro Brexit vzrostla před čtrnácti dny, kdy se jeho stoupencům podařilo učinit z imigrace zásadní téma, a od té doby sílí.

Klesá počet nerozhodných voličů, kteří se zřejmě přidávají na podporu Brexitu. V současnosti je nerozhodných voličů jen 7 procent, před čtrnácti dny jich bylo 9 procent.

Setrvání Británie v EU podporují labourističtí voliči poměrem 58 procent vůči 38 procentům, konzervativní voliči poměrem 47 procent vůči 49 procentům a voliči euroskeptické strany UKIP poměrem 2 procenta vůči 97 procentům.

Mladí lidé ve věku 18-34 let podporují setrvání Británie v EU poměrem 56 procent vůči 39 procentů, kdežto penzisté starší 65 let podporují odchod Británie z EU poměrem 55 procent k 39 procentům.

Labouristé se opožděně snaží své voliče zmobilizovat, aby hlasovali pro setrvání Británie v EU, neboť odchod Británie z EU by byl strašlivě nebezpečný nejen pro Británii a pro celou EU, ale i pro budoucnost samotné Labouristické strany. Je však možná už pozdě, zejména proto, že britský bulvární tisk nedá politikům z Labouristické strany prostor pro jejich argumentaci. Britský bulvární tisk je tak posedlý hysterickou podporou Brexitu, že ignoroval i masakr v Orlandu.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
6039

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2016