Akcie na londýnské burze drasticky klesají kvůli obavám z Brexitu

15. 6. 2016

čas čtení 2 minuty



Stav londýnské burzy od minulého čtvrtka

Hodnoty akcií na londýnské burze poklesly v úterý kvůli obavám z Brexitu o 30 miliard liber (1020 miliard Kč). Index londýnské burzy FTSE 100 nejdůležitějšího jednoho sta britských podniků poklesl o 121 bodů na 5923, už po čtvrtém dnu rapidního poklesu. (Ve středu ráno burza mírně stoupla na 6000, pak znovu začala klesat.) Investoři po celém evropském kontinentu utrpěli obdobné ztráty.

Britská libra v úterý poklesla o další 1,2 procent na 1,41 amerického dolaru, což je její nejnižší hodnota za poslední dva měsíce, a cena barelu ropy poklesla o dolar. Obavy z vývoje světové ekonomiky ženou investory k tomu, aby přesunovali své investice do bezpečí.

Index londýské burzy FTSE od minulé středy, kdy byly poprvé zveřejněny průzkumy, z nichž vyplývá, že Britové mohou hlasovat pro Brexit, poklesl o 378 bodů. Nejvíce klesají akcie důlních společností. Odráží to obavy, že dojde k poklesu poptávky po kovech v důsledku poklesu poptávky od evropské ekonomiky ochromené nejistotou Brexitu. Vážně poklesly také akcie stavebních firem. Vládnou totiž obavy, že dojde k ochromení britského stavebnictví, protože jestli padne libra, anglická ústřední banka ji bude muset zachraňovat zvýšením úrokových měr, což by nepřípustnou měrou zdražilo už tak drahé hypotéky.

Investoři opouštějí britské trhy a houfně nakupují německé obligace, a to tak obrovskou měrou, že to poprvé v historii vedlo k vzniku záporných úroků za německé obligace - nyní z nich nedostáváte úroky, ale musíte za jejich vlastnictví platit! Naopak úroky za obligace v zemích, které jsou ohroženy Brexitem, jako je Portugalsko, Irsko, Řecko a Itálie, výrazně vzrostly. Tím se výrazně zvýšila cena kreditu a prohloubil se rozdíl v ekonomikách evropského jádra a periferie.

Investoři se obávají, že je Evropa v důsledku možného Brexitu před politickou krizí. Vládnou obavy, že ústřední banky krizi nemusejí zvládnout.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6371

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2016